Opening pilot E4Water in Terneuzen - Hoofdinhoud
Op vrijdag 29 november heb ik in Terneuzen de officiële opening van de pilot E4Water verricht. In deze E4Water pilot werkt Evides Industriewater, brak water op tot industriewater dat uiteindelijk door Dow Terneuzen wordt gebruikt. Het project wordt deels gefinancierd vanuit het Europese 7e Kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.
Hoewel Terneuzen is omgeven door water, is zoet drinkwater een schaarse bron die vanuit vooral de Biesbosch wordt ingevoerd. Regionale partners werken daarom al langer samen aan een model voor watermanagement, dat uitgaat van een geïntegreerd waterbeheer. Met dit innovatieve en duurzame systeem van waterbeheer loopt de regio voorop. De pilot die nu met een Europese subsidie is gerealiseerd, is een betekenisvolle volgende stap in het werken aan meer duurzame wateroplossingen voor de regio, maar met mogelijk grote impact op het oplossen van de toenemende druk op de beschikbaarheid van schoon drinkwater.
Dow heeft wereldwijd de policy om zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van de lokale drinkwatervoorziening en om dit ook niet als grondstof te gebruiken. Op de locatie Terneuzen worden al verschillende andere waterstromen ingezet; van Dow’s eigen afvalwaterzuivering (AWZI-effluent), Belgisch polderwater en van de afvalwaterzuivering Terneuzen (MBR-permeaat). Met de pilot in het kader van het Europese E4Water project, is een nieuwe stap gezet naar zoveel mogelijk inzet van lokaal water. Drie verschillende stromen zijn geselecteerd om uit te testen: het spuiwater van een koeltoren, regenwater uit de spuikom en effluent van de (relatief) zoete afvalwaterzuivering van Dow. Het doel is om deze stromen om te zetten in een multifunctioneel inzetbare waterkwaliteit. Het water kan dan ingezet worden voor bijvoorbeeld koeltoren suppletie water, de landbouw of verder opgewerkt worden tot demiwater.
Voorafgaand aan de opening bracht ik ook een werkbezoek aan Dow, een bedrijf dat belangrijk is voor de werkgelegenheid in Zeeuws-Vlaanderen. De geschiedenis van Dow in de Benelux begint in 1955 in Rotterdam met de opening van een handelskantoor. Nu, meer dan een halve eeuw later, is Dow Benelux uitgegroeid tot een toonaangevende speler. De kunststoffen en chemicaliën die in de Benelux worden geproduceerd vinden hun weg naar klanten en markten in de hele wereld. Het hart van Dow in de Benelux ligt in Terneuzen. Dow Terneuzen is met 18 fabrieken en ongeveer 1700 medewerkers de op één na grootste productielocatie van the Dow Chemical Company. Als grootste werkgever van Zeeuws Vlaanderen draagt Dow al bijna 50 jaar bij aan het economische en maatschappelijk succes van de regio. Met o.a. de voorzitter van de Raad van Bestuur, Willem Huisman, heb ik gesproken over de invloed van de energieprijzen op de concurrentiekracht van Dow in Europa. Sinds de schaliegasrevolutie in de VS zijn de prijzen er enorm gedaald. Daarmee hebben industriële sites aldaar een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van de sites in Europa.