Rutte kiest toch voor invloed via Verhofstadt

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 5 december 2013, 11:08.

Met de steun voor de eurominnende Guy Verhofstadt als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie kiest de VVD voor maximale Brusselse invloed, boven eventuele nadelen voor het binnenlandse politieke beeld.

Dat zegt Hans van Baalen, VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. „Hij stemt altijd goed. Dan zit ik niet erg met zijn federale dromen.”

De Belg Verhofstadt, zegt Van Baalen, zal de belangen van de Benelux scherp in de gaten houden, is een geducht campaigner en zal bij de onderhandelingen over de nieuwe Europese Commissie, de Nederlandse belangen het best kunnen verdedigen.

PVV-leider Wilders ziet deze keus van de VVD duidelijk als zwakte. Hij twitterde gisteren zijn commentaar: „Ok helder. Een stem op de VVD is dus een stem op Verhofstadt en een federale EU en ’n stem voor het opheffen van NL.” Van Baalen wuift de kritiek van Wilders weg: „Ik ga voor invloed, niet voor het imago. We kiezen Verhofstadt voor vijf jaar, niet voor 100 jaar. Guy is van ons, hij is liberaal. Ik werk honderd keer liever met hem samen dan met Le Pen van het Front National.”

Lees hier het hele artikel (abonnees)