Europa heeft er vijftig ambassadeurs bij! - Hoofdinhoud
Van 19 t/m 21 november jl. brachten vijftig mensen uit Brabant een bezoek aan het Europees Parlement (EP) in Straatsburg. Dit deden ze op uitnodiging van Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Het werd een inspirerende en leerzame reis…
door Carla Metz
“Op de heenweg brachten wij een bezoek aan de stad Trier, op de tweede dag konden wij de stad Straatsburg bezoeken en maakten zelfs een rondvaarttocht. Op de terugweg werd de Franse stad Metz aangedaan. Drie prachtige steden met veel bezienswaardigheden en de stralende herfstzon gaven deze uitstapjes een extra glans. De uren in de bus werden dankzij de inspirerende leiding van reisleidster Lia Stravens goed ingevuld en er werd flink genetwerkt. Toen we aankwamen bij het Europees Parlement was daar een demonstratie aan de gang voor betere opvang van bootvluchtelingen die de Middellandse Zee proberen over te steken. Een voorlichter van het EP zette het ontstaan en de werkwijze uiteen van de Europese Raad, de Europese Commissie en het Euro Parlement. Het EP bestaat uit 28 landen en telt op dit moment 756 leden. De voorlichter benadrukte dat ´de Europese gedachte is gebaseerd op het respect voor de diversiteit aan talen en culturen van de deelnemende deelstaten”, vertellen deelnemers Riny en Joke van den Hengel.
Pittige discussie
“Wij wonen sinds 7 jaar in Geffen en hebben daarvoor een agrarisch bedrijf gehad aan de Amsteleindstraat in Oss. Onze oudste zoon heeft het bedrijf voortgezet en ik ben daar nog elke dag actief”, zegt Rini. Echtgenote Joke is actief geweest als CDA-bestuurslid en nadat ze zeven jaar voor het CDA in de gemeenteraad van Oss heeft gezeten, zet ze zich nu in als bestuurslid van het CDA in de gemeente Maasdonk. “Vanwege mijn inzet in het bestuur van de ZLTO Oss kwam het voorstel om het EP in Brussel te bezoeken, maar Lambert van Nistelrooij liet ons weten dat dit bezoek, vanwege verbouwingen, nog wel een jaar onmogelijk zou zijn. En toen werd het Straatsburg. We zijn met een groep ZLTO-bestuurders en commissieleden van de afdeling Oss graag in op deze uitnodiging”, zegt Rini. “In het EP zijn diverse partijen vertegenwoordigd, waarvan het EVP (CDA) de grootste is met 265 leden. Het echte werk gebeurt in de diverse commissies waar de voorstellen worden besproken en uitgewerkt. Daarna worden ze in de Plenaire Vergadering in stemming gebracht en vervolgens uitgevoerd. Een verheugde Lambert vertelde ons dat juist die dag van ons bezoek aan het EP in Straatsburg in de Plenaire Vergadering van het EP zijn voorstel aangenomen was, om te komen tot een andere en betere verdeling van de EU-gelden. Lambert zet zich al lange tijd ervoor in om de 325 miljard voor de komende zeven jaar anders te verdelen. Niet meer naar de nationale overheden maar naar de Regio´s die dan uiteraard moeten voldoen aan een aantal criteria zoals bijvoorbeeld innovatie door de Universiteiten en ondernemers. Goede voorbeelden zijn hierbij bijvoorbeeld in Brabant Privot Park in Oss en Brainport Eindhoven”, vertelt Joke van den Hengel.
Lambert van Nistelrooij geeft aan dat “de wereld heel snel verandert en boordevol dynamiek zit. Europa is een groot speelveld geworden en je moet meedoen met de tijd.” Tijdens een pittige discussie met de deelnemers van deze reis besprak Lambert onder andere de rol van de euro en de huidige economische situatie in de EU.
“Het is zaak dat Europa mensen met veel kennis vasthoudt en bij elkaar brengt. Eindhoven is in Europa zo’n topregio met veel technologiekennis en Europa stimuleert dergelijke kennisregio’s. Veel bedrijven vestigen zich in Eindhoven e.o. omdat ze dan dichtbij voor hen belangrijke kennisinstituten zitten,” stelt Van Nistelrooij.
Twee vergaderplaatsen
Ook het zowel vergaderen van het EP in Brussel als in Straatsburg werd bediscussieerd. Dit kost de EU ongeveer 180 miljoen euro, maar er leven nogal wat nationale gevoelens in Frankrijk die het moeilijk maken om hiervan af te stappen. Hoewel Lambert zelf een voorstander is van één vergaderplaats. De groep was van mening dat er van één vergaderplaats een signaal uit zou kunnen gaan naar de burgers dat het EP zuinig omgaat met gemeenschapsgelden. “Lambert vroeg aan ons deelnemers hoe de EU dichterbij de burger gebracht kan worden? De deelnemers aan deze excursie dachten dat de meeste bedrijven voordeel zien in een vrij handels- en personenverkeer. En ook zagen ze een belangrijke rol weggelegd voor de media en het uitdragen van de werkwijze van het EP. Zelf vinden wij het nadelig voor het imago van het EP dat de Nationale Overheid zich verschuilt achter Brussel, als er sprake is van minder prettige boodschappen. Dat is geen juiste opstelling, want anders zouden ze zelf maatregelen moeten nemen”, vinden Joke en Rini van den Hengel.
Tijdens dit bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg, toonde Europarlementariër Lambert van Nistelrooij zich een trots man met de groei van het aantal Europa-ambassadeurs met maar liefst vijftig mensen uit Brabant.