EU Gateway Programma
Met dank overgenomen van EU monitor.
Het EU Gateway Programma was een initiatief van de Europese Unie1 om economische samenwerking tussen Europa en Zuidoost Azië te ontwikkelen. Het Gateway Programma organiseerde handelsmissies en ondersteunde bedrijven met voorlichting over lokale regelgeving en culturele verschillen die een rol spelen bij internationaal zakendoen. Het programma werd gefinancierd door de Europese Unie.
In 1990 werd het Gateway programma opgezet om economische relaties tussen Japan en Europa te ontwikkelen. Met de jaren werden steeds meer landen uit Zuidoost Azië bij het initiatief betrokken, zoals Korea, Vietnam, Singapore, Maleisië, China, Indonesië, Thailand en de Filipijnen.
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Dit programma was bedoeld om de aanwezigheid van Europese bedrijven in Zuidoost-Azië te versterken. Daartoe werden handelsmissies georganiseerd naar Singapore, Maleisië en Viëtnam. EU Business Avenues voorzag in strategische, logistieke en financiële ondersteuning aan het Europese MKB zodat ondernemers kennis konden maken met lokale markten en handelscontacten konden opdoen. Het programma was de opvolger van het EU Gateway Programme, dat in 2014 afliep en werd gefinancierd door de Europese Unie, EU Business Avenues liep van 2016 tot 2020.