33799 - Bevoegdheid tot het bevelen van een middelenonderzoek bij geweldplegers

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 19 november 2013 ingediend door de minister van Veiligheid en Justitie, Opstelten1.

 

Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is ten behoeve van het terugdringen van geweld onder invloed van verdovende middelen en alcohol middelen testen in te kunnen zetten.

Dit voorstel was tot de nota van wijziging d.d. 15 juni 2015 geheten: Wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met het terugdringen van geweld onder invloed van middelen.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Moties
  4. Documenten
  5. Disclaimer
  6. Uitgebreide versie
  7. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met de introductie van de bevoegdheid tot het bevelen van een middelenonderzoek bij geweldplegers en enige daarmee samenhangende wijzigingen van de Wegenverkeerswet 1994

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werden twee nota's van wijziging en drie amendementen ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer drie moties ingediend.

4.

Documenten

(57 stuks)

2 11 november 2013, koninklijke boodschap, nr. 1    
Koninklijke boodschap
 
2 11 november 2013, voorstel van wet, nr. 2    
Voorstel van wet
 
2 11 november 2013, memorie van toelichting, nr. 3    
Memorie van toelichting
 
2 19 november 2013, koninklijke boodschap, nr. 1     KST337991
Koninklijke boodschap
 
2 19 november 2013, voorstel van wet, nr. 2     KST337992
Voorstel van wet
 
2 19 november 2013, memorie van toelichting, nr. 3     KST337993
Memorie van toelichting
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    VVD-bestuurder, minister en partijvoorzitter, die werd gevormd in de gemeenteadministratie en daarna op 28-jarige leeftijd aan een indrukwekkende loopbaan begon als burgemeester. Na een onderbreking van vijf jaar als topambtenaar op Binnenlandse Zaken werd hij in 1992 eerste burger van Utrecht en ruim zes jaar later van het voorheen 'rode bolwerk' Rotterdam. Was een krachtig, maar soepel handhaver van gezag. Daarna nog waarnemer in Tilburg en vanaf 2008 voorzitter van de VVD. Politieke peetvader van Mark Rutte en na de formatie van diens eerste kabinet, waarin hij een groot aandeel had, minister van Veiligheid en Justitie. Voerde voortvarend een nieuwe Politiewet in. Kwam in het kabinet-Rutte II minder uit de verf en moest voortijdig aftreden. Rasbestuurder met een fors postuur en sonore basstem, die amicaal en prettig in de omgang is.
     
  • 2. 
    Nine Kooiman (1980) was kandidaat van de SP bij de Eerste Kamerverkiezingen 2023. Zij was in 2010-2018 Tweede Kamerlid en hield zich onder meer bezig met jeugdbeleid. Werkte zelf in de jeugdzorg en was daarna medewerker jeugdbeleid van de SP Tweede Kamerfractie. Zat tevens enkele maanden in de gemeenteraad van Nieuwegein. Koos in 2018 voor een rustiger bestaan en werd secretaris van de Nederlandse Politiebond. Sinds oktober 2023 is zij tevens waarnemend voorzitter.
     
  • 3. 
    Madeleine van Toorenburg (1968) is sinds 13 juni 2023 lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Zij was gedurende veertien jaar Tweede Kamerlid voor het CDA, waarin het voorzitterschap van de parlementaire enquĂȘtecommissie Fyra het meest in het oog sprong. Hield zich verder vooral bezig met justitie en veiligheid, asielbeleid en terrorismebestrijding en was zij vicefractievoorzitter. Maakte ook deel uit van het Kamerpresidium. Voor zij Kamerlid werd, was zij werkzaam in het gevangeniswezen en locatiedirecteur van jeugdinrichting "De Leij" te Vught. Mevrouw Van Toorenburg was in 2021-2023 lid van Gedeputeerde Staten van Limburg. Sinds 2 februari 2024 is zij waarnemend burgemeester van Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Als Kamerlid houdt zich bezig met justitie, asielbeleid, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken (incl handel en ontwikkelingshulp) en Defensie.
     
  • 4. 
    Lilian Helder (1973) was van 17 juni 2010 tot 5 maart 2025 Tweede Kamerlid. Tot 1 september 2023 maakte zij deel uit van de Tweede Kamerfractie van de PVV en daarna was ze lid van de BBB-fractie. Zij was advocaat bij een advocatenkantoor in Eindhoven. Mevrouw Helder was als Kamerlid woordvoerder voor veiligheid, politie en justitie.
     
  • 5. 
    Juriste in de D66-Tweede Kamerfractie in de periode november 2015-maart 2017. Onderbrak daarmee een loopbaan, die zich hoofdzakelijk afspeelde in de rechterlijke macht. Zij was eerst veertien jaar advocaat en vanaf 2002 rechter in Haarlem in de sector burgerlijk-, familie- en jeugdrecht. Als Tweede Kamerlid sprak zij onder meer bij de behandeling van wetgeving in het kader van terrorismebestrijding, tot wijziging van het familierecht en over bestuursrechtspraak, kansspelen en vreemdelingenbeleid. Inhoudelijk deskundig lid, dat echter vooral een politieke passant was.
     
  • 6. 
    Foort van Oosten (1977) was van 20 september 2012 tot 20 februari 2019 VVD-Tweede Kamerlid. Hij was in 2011-2012 wethouder van Schiedam en daarvoor advocaat en voorzitter van de Rekenkamer in de gemeente Leiderdorp. De heer Van Oosten was als Kamerlid woordvoerder justitie (onder meer aanpak criminaliteit, strafrecht, justitieel jeugdbeleid, rechterlijke organisatie, rechtsbijstand, uitvoeringsketen), alsmede koninklijk huis. Sinds september 2018 was hij voorzitter van de vaste commissie voor Europese zaken.
     
  • 7. 
    PvdA-bestuurder en politicus. Kwam op jonge leeftijd als analfabeet uit Marokko naar Nederland en groeide op in Amsterdam. Hij was ziekenverzorger en werkte later tien jaar bij de politie Amsterdam-Amstelland. Na ambtelijke functies in Amsterdam-Oost te hebben vervuld vier jaar een krachtdadige voorzitter van de stadsdeelgemeente Amsterdam-Slotervaart. Was in 2010 na met voorkeurstemmen te zijn gekozen korte tijd gemeenteraadslid in de hoofdstad. Als Tweede Kamerlid vanaf 2010 woordvoerder politie, veiligheid en integratie, dat zich op dat laatste gebied scherp profileerde. Na zijn vertrek uit de Kamer werd hij per 1 september 2017 burgemeester van Arnhem.
     
  • 8. 
    Spreekvaardige en flamboyante VVD'er, die zijn politieke loopbaan verrassend snel zag eindigen na een teleurstellend verlopen ministerschap. Na advocaat en eigenaar van een trainingsopleiding op juridisch gebied te zijn geweest, werd hij in 2010 Tweede Kamerlid. Eerder had hij in de lokale politiek ervaring opgedaan als lid van de gemeenteraden van Warmond en Teylingen. Als Kamerlid hield hij zich met name bezig met strafrecht en criminaliteitsbestrijding en was hij lid van de enquĂȘtecommissie Fyra. Volgde in maart 2015 Opstelten op als minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet-Rutte II. Raakte mede door onvoorzichte uitspraken spoedig betrokken bij enkele affaires. De nasleep van de Teevendeal, waarover ook zijn voorganger was gestruikeld, brak hem begin 2017 op.