Inbreng Wetgevingsoverleg Energie (gesproken woord geldt!)

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op maandag 11 november 2013.

Voorzitter,

Vandaag spreken we over energie. De energie per tijdseenheid (vermogen) wordt in ons metrieke stelsel uitgedrukt in Watts. We kennen allemaal de naamgever van deze meeteenheid: James Watt. James Watt staat bovenal symbool voor de uitvinding van de stoommachine. De stoommachine die halverwege de 18e eeuw in Engeland een nieuw tijdperk inluidde. Een tijdperk van mechanische energie waarvan de mens in de tienduizenden jaren van zijn bestaan nooit had kunnen dromen. Een tijdperk van voorspoed, welvaart en ontwikkeling.

De Industriële Revolutie die James Watt met zijn tijdgenoten 250 jaar geleden in Engeland inluidde kwam 100 jaar later naar Nederland. Mijn grootmoeder, een schipperskind, liep in haar jeugd met het hele gezin in tuigjes langs de trekvaarten van ons land. In zo’n tuigje werd het binnenvaartschip, een zeilschip nog, voortgetrokken met menskracht.

De wereld die we nu kennen is in een voor de mens en voor onze aarde onvoorstelbare versnelling terecht gekomen na de uitvinding van James Watt. Onze bevolking, tienduizenden jaren lang vrijwel gelijk gebleven, explodeerde in een exponentiele curve. Onze welvaart nam zodanig snel toe dat de generaties die na 1850 geboren zijn alleen maar in verbazing terug kunnen naar hun jonge jaren. Zonder uitzondering zien ze dan soberheid in hun jeugd, verbazingwekkend toenemende welvaart en revolutionaire technologische veranderingen. Elektriciteit, de auto, de computer, het vliegtuig: ze zijn niet mogelijk zonder James Watt en bepalen ons bestaan op zo’n indringende manier dat het ondenkbaar is dat dit alles er 100 jaar geleden, de tijd van onze grootouders, er nog niet was. Wij bevinden ons dus in een revolutionair tijdperk. En de aanjager van dit tijdperk is energie. Mechanische energie uit de stoommachine, een stoommachine die werd aangedreven door kolen. En laten het nu diezelfde kolen zijn die 150 jaar na de grootscheepse invoering van de verbranding van kolen om energie op te wekken een neveneffect blijken te hebben. Een effect dat grote invloed heeft op toekomstige generaties mensen. CO2, en dan vooral CO2 12 en 13, die vrijkomt bij de verbranding van kolen, warmt onze atmosfeer op. En die opwarming bedreigt onze voorspoed, onze welvaart en onze ontwikkeling.

Dit onvoorziene effect van CO2 is niet uniek voor de wereld na de industriële revolutie. De mens is door de ongekende welvaart die de mechanisatie en industrialisatie van onze samenleving op gang heeft gebracht in staat gesteld om technologische vooruitgang te boeken die welvaart en denkkracht heeft vrijgemaakt met uitvindingen die dramatische neveneffecten hadden. De meest aansprekende is het project dat Oppenheimer leidde in de VS in en vlak na WO2. De uitvinding van de atoombom markeert het eerste moment waarop de mens in staat bleek te zijn zichzelf te vernietigen. Dat lijkt nu wellicht een dramatische overdrijving, maar voor diegenen die de Koude Oorlog hebben meegemaakt was maar al te duidelijk dan dit scenario bestond, culminerend in de bizarre Cuba Crisis onder Kennedy. Een ander minder dramatisch, maar even realistische wijze waarop we de aarde bijna om zeep hielpen was door de massale uitstoot van CFK’s, die een gat in onze atmosfeer hebben gemaakt. Nu we CFK’s hebben uitgebannen in het verdrag van Montreal en het gat weer langzaam kleiner lijkt te worden maken wetenschappers ons duidelijk dat we bijna onze aarde om zeep hadden geholpen.

Het vooruitgangsgeloof van de industriële revolutie - en van vele politieke stromingen, waaronder de sociaaldemocratische, heeft dus een ongekende keerzijde die vaak pas zichtbaar wordt op een moment dat de processen die wij als mensheid in gang hebben gezet dusdanig breed zijn verankerd dat het heel lastig is om ze niet als ondenkbaar of onkenbaar te zien. Dat gaat op voor nucleaire splitsing, CFK’s en CO2.

Voorzitter, ik nam een aanloopje. We spreken vandaag over energie in Nederland. Onze energievoorziening bevindt zich, 250 jaar na de uitvinding van de stoommachine, in een nieuwe revolutionaire fase. Noodgedwongen moeten we afzien van fossiele brandstoffen, bovenal van kolen, maar uiteindelijk ook van olie en gas - tenzij de mens CO2 kan opvangen en opslaan.

Europa investeert om onze energievoorziening duurzaam te maken. In sommige landen zoals in Noorwegen, is men daar al ver mee op weg. Daar is 65% van alle energie en vrijwel 100% van alle elektriciteit duurzaam. Maar in Nederland hebben we nog een lange weg te gaan. We lopen achter. Van 4,5% duurzame energie groeien we naar 14% in 2020, 16% in 2023 en uiteindelijk 100% in 2050. Een lange weg, die veel geld en arbeid zal vragen. Maar met alle kennis die we nu hebben weten we dat het ook een noodzakelijke weg is. Die noodzakelijkheid wordt nog eens aangetoond door de breedte waarmee het Energieakkoord wordt gedragen. Van TATA Steel tot Greenpeace, in grote gezamenlijkheid hebben Nederlandse bedrijven en NGO’s samengewerkt onder leiding van de SER, om de grootste uitdaging van onze tijd vorm te geven en uit te werken in een concreet plan van aanpak.

De Partij van de Arbeid is dan ook zeer tevreden met dat energieakkoord. Tevreden vanwege de sluiting van 5 kolencentrales, het plafond voor biomassa en daarmee gepaard gaande duurzaamheidscriteria, tevreden over de forse investeringen in wind op zee met kansen op innovatie, tevreden over de forse energiebesparing bij bedrijven en in gebouwen en tevreden met de netto 15.000 banen, waarvan deels al op korte termijn.

Maar natuurlijk zijn wij ook op een aantal punten kritisch.

Onafhankelijke cie.Voorzitter, mijn fractie vindt plannen mooi, maar prestaties beter. Daarom eerst aandacht voor de monitoring van de voortgang van het akkoord. We hebben begrepen dat er een onafhankelijke commissie onder de paraplu van de SER komt die de voortgang in de gaten houdt en dat deze commissie wordt voorgezeten door de Heer Nijpels. Dat lijkt ons een uitstekende keuze. Klopt het dat die commissie jaarlijks i.s.m. de planbureaus over de voortgang gaat communiceren.

Decentrale energie.Voorzitter, er is een overweldigend enthousiasme bij Nederlanders om zelf duurzame energie op te wekken. De doorbraak bij de stimulering van decentrale duurzame energie, een grote wens van veel mensen uit de samenleving en zeker ook van mijn partij is daarom goed nieuws. Er komt een korting op de energiebelasting voor corporaties. Wij hebben bij het belastingplan al enkele toezeggingen gekregen van de staatssecretaris van financiën. Zo mag financial lease worden toegepast. Daarnaast krijgen projecten niet 4 maar 7 jaar zekerheid en geldt dat ook voor corporaties die later starten. Dat is een stap in de goede richting maar eigenlijk is 7 jaar te kort en zouden we corporaties 10 jaar zekerheid moeten geven. Doen we dat niet dan wordt de onzekerheid groot voor mensen die mee willen doen en bovendien wordt het veel lastiger om financiering te krijgen. Is de minister dat met ons eens en zo ja, wil hij er dan voor ijveren om die grens naar 10 jaar te brengen? Zoals wij het voor ons zien, gaan we niet alleen over vier jaar een grote evaluatie doen van deze regeling maar kijken we jaarlijks of we de regeling nog moeten aanscherpen zodat deze nog beter wordt. Ook de SDE+-regeling is geleidelijk verbeterd tot de regeling die het nu is. Dan de inmiddels roemruchte postcoderoos. Wij begrijpen dat Economische Zaken en Financiën huiverig zijn om een te groot geografisch gebied aan te wijzen. De signalen die wij krijgen uit het land is dat de postcoderoos een aantal projecten onmogelijk maakt, dat zou een gemiste kans zijn. Daarnaast is elke geografische grens arbitrair en zullen er altijd mensen qua geografie of bevolkingsdichtheid meer voordeel of nadeel ondervinden. En ook nu, zeker met de in het energieakkoord afgesproken ruimte om zelf te bepalen waar in de postcoderoos de installatie komt te staan, staat het argument van ‘nabijheid’ al ter discussie. Wij stellen voor om te kijken of een driecijferige afbakening van de postcoderoos niet beter is. Als de minister bang is dat er dan te grote gebieden met te grote projecten ontstaan dan zijn wij bereid na te denken over een maximum vermogen of opwekkingscapaciteit per project. Hoe staat de minister hier in?Verder willen wij naast een onderzoek naar de mogelijkheid tot uitbreiding met kleine ondernemers zoals gevraagd bij het belastingplan ook kijken naar uitbreiding voor huurders. Tot slot willen we een toelichting op de vraag of de aansluitkosten op dezelfde manier en tegen reële kosten in rekening worden gebracht, wij krijgen sterke signalen dat die kosten voor een groot probleem kunnen zorgen en mijn fractie maakt zich zorgen op dit punt. Ziet de minister dit probleem ook en belangrijker, ziet hij een oplossing?

Energie-efficiencyOp energie-efficiency is weliswaar een ambitieus doel afgesproken, namelijk jaarlijks 1,5% tot 2023 maar over de invulling zijn twijfels wat betreft de haalbaarheid van de maatregelen. Wij gaan er zonder meer vanuit dat de doelstelling gehaald gaat worden. Graag een toezegging van de minister op dit punt. Gezien onze twijfels aan de haalbaarheid willen we graag dat de minister met de andere partijen alvast een gezamenlijke lijst van mogelijke maatregelen gaan bedenken zodat die in direct ingevoerd kunnen worden als blijkt dat we niet op schema liggen.

Energiebesparing woningbouwIn het akkoord is vastgelegd dat er 400 miljoen komt voor energiebesparing in sociale woningbouw. Dat geld wordt rond 2018 uitgegeven in twee tranches. Wat zijn de mogelijkheden om dit al eerder uit te geven, bijvoorbeeld via voorfinanciering bij de bank Nederlandse gemeenten?

Verder is in het Energieakkoord opgenomen dat het terugbetalen van een lening uit het energiebesparingsfonds via de energierekening mogelijk zal worden gemaakt. De Wet financieel toezicht legt nu echter zware administratieve verplichtingen op aan partijen die financiering aanbieden, ook al leidt het in dit geval tot een verlaging van de woonlasten. Daarom stelt het energieakkoord “dat het Ministerie van Financiën in overleg met de toezichthouder zal verduidelijken hoe de energiebedrijven op de meest eenvoudige manier en zonder zware administratieve lasten, klanten van meerdere financieringsopties kunnen voorzien ter bevordering van energiebesparing” Kan de Minister aangeven op welke manier de benodigde ruimte in de Wet financieel toezicht voor de energiebedrijven zal worden geboden, en hoe snel hierover duidelijkheid is te geven?

SDE+ 2014De regeling wordt elk jaar weer verbeterd, ook nu zien we dat de minister in overleg met de sector weer zaken heeft aangescherpt zoals de eisen voor beoordeling van de aanvragen waardoor wordt voorkomen dat kansloze projecten langdurig beslagleggen op de budgetten. Uitstekend werk, complimenten van mijn fractie. De minister gaat onderzoeken of projecten in het buitenland met SDE+-subsidie gerealiseerd kunnen worden. Wij zijn daar erg terughoudend in, het is Nederlands belastinggeld en we willen dat inzetten om in Nederland duurzame energie te realiseren. Bovendien worden er 15.000 bijna gecreëerd met het energieakkoord, dat moeten dan wel banen in Nederland zijn. Zijn er andersom ook plannen van andere EU-lidstaten om in NL projecten te realiseren? Gebeurt het überhaupt in andere lidstaten of overweegt alleen NL dit? ECN/PBL en de Europese Commissie zijn wel voorstander van deze optie, maar die lijken alleen maar naar het financiële aspect te kijken. We denken ook aan de wijze waarop MEP-geld is weggelekt en de wijze waarop certificaten uit Noorwegen zijn gebruikt.

Plan labelstappensubsidieTijdens de onderhandelingen van het energieakkoord werd duidelijk dat alle partijen incl. VNO-NCW, de milieuorganisaties, de vakbonden, en de energiesector voorstander zijn van een eenmalige subsidie voor woningeigenaren in de koopsector die energielabelstappen van minimaal 2 of meer stappen willen maken (een labelstappensubsidie). Inhoudelijk had het Rijk geen bezwaren, maar kon of wilde de financiële dekking van deze maatregel niet regelen. Graag zou ik van de minister de toezegging krijgen dat hij zijn uiterste best doet om deze labelstappensubsidie alsnog mogelijk te maken in de begroting voor 2015

KolendealDe ACM heeft de kolendeal (sluiting vijf centrales) voorlopig geblokkeerd. Dit is wat ons betreft een eerste proef of het voor alle partijen echte menens is om van dit akkoord gezamenlijk een succes te maken. Het is dus uitstekend dat alle partijen incl. de minister aangeven constructief naar een oplossing te zoeken. Helaas ging dat in eerste instantie anders toen het nieuws bekend werd over het ACM-oordeel, toen kwamen van verschillende kanten direct de verschillende oplossingen onze kant op terwijl de partijen er toch gezamenlijk uit zouden komen. Ik neem aan dat dat een schoonheidsfoutje was en dat nu in gezamenlijkheid wordt gewerkt aan het tot een succes maken van het energieakkoord. Wij begrijpen dat de minister over enkele maanden uitsluitsel geeft, mijn fractie is bereid om dat af te wachten maar wel een waarschuwing. 2016 is nog relatief ver weg, echter, als aanvullende wetgeving nodig is - en daar ziet het mogelijk naar uit, dan moet daar toch al snel mee begonnen worden. Wij willen dat de minister alle mogelijke opties uitzoekt en daarna voorlegt aan de Kamer incl. zijn voorstel met onderbouwing. Hoewel we ons nog niet definitief uitspreken op dit moment, willen we iig dat een differentiatie van kolenbelasting ook wordt meegenomen. Tevens wil mijn fractie iedereen er aan herinneren dat in het energieakkoord is afgesproken dat de kolenbelasting pas wordt afgeschaft als alle vijf de centrales gesloten zijn. Er blijven tot halverwege 2017 nog twee centrales open, als die niet per half 2017 zijn gesloten dan gaat mijn fractie er vanuit dat de kolenbelasting weer wordt ingevoerd. De sector heeft geen goede indruk achtergelaten nu CCS niet wordt doorgevoerd, zoals zij eerder hadden beloofd Over CCS nog het volgende: mijn fractie vind 2e helft 2014 wel erg laat voor een visie, kan dat niet eerder?

Voorzitter, mijn fractie heeft ook vragen gesteld over Delta. Tegenover het sluiten van de kolencentrales staat voor drie energieproducenten een flinke compensatie door het afschaffen van de kolenbelasting. Deze drie producenten hebben nieuwere en nieuwe kolencentrales en zullen de komende jaren een relatief groot financieel voordeel genieten. DELTA heeft dit voordeel niet omdat deze maatschappij geen andere kolengestookte centrales heeft dan de huidige kolencentrale uit 1987. Dat betekent dat Delta, waar het toch al niet goed mee gaat, extra zwaar wordt getroffen. In Zeeland waar werkgelegenheid na de faillissementen van Thermphos en Zalco dun gezaaid is gaat het niet goed. Is de minister bereid de provincie Zeeland op een andere manier tegemoet te komen?

Wind op zeeAfgesproken in het akkoord is om nu eindelijk echt werk te maken van wind op zee. Dat moet gepaard gaan met een flinke kostenreductie van wel 40%. Een stevige ambitie maar volgens de windsector haalbaar en goed te onderbouwen. We horen positieve geluiden uit de sector over de opstelling van EZ. Dat is goed nieuws. Hoe staat het nu met het innovatiepark Leeghwater? We begrijpen dat de minister overweegt voor 2014 een tender uit te schrijven, wanneer valt die beslissing defintief? Waar hangt dat nog vanaf? Daarnaast wil mijn fractie graag zsm een stappenplan met opzet tenderrondes e.a. Wat betreft de aansluiting (stopcontact) op zee, klopt het dat de minister die kosten deels wil verrekenen met de exploitanten via de SDE+ en deels via TenneT wil socialiseren?. Wat betreft dat laatste, ze staan nu niet in SEV III gereserveerd, tijd dus om dit concreet uit te werken en wél op te nemen in de SEV III. Bovendien acht TenneT de huidige capaciteit incl verzwaringen afdoende voor 5000 MW wind op zee. Dat moet over tien jaar 6000 MW zijn en daarna nog veel meer. Kortom, tijd om nu al na te denken over mogelijke volgende verzwaringen van het net. Hoe staat de minister hier in?

Margritte groepDe leiders van de grote energiemaatschappijen, verenigd in de Margritte groep hebben een oproep gedaan om stimulering van duurzame energie aan te passen (lees: terugschroeven) en een zogenaamd capaciteitstarief in te voeren. Dat is iig in strijd met het Energieakkoord en bovendien niet wenselijk. Natuurlijk gaat het hier om Europese spelers die niet alleen in NL opereren maar het is wel zorgelijk. We hebben begrepen dat de minister binnenkort met vertegenwoordigers om tafel gaat. Klopt dat? Wij nemen aan dat de minister zal aangeven dat het energieakkoord hoe dan ook staat. Kortom, als die bedrijven ook in NL willen blijven opereren, dan moeten ze zich houden aan de afspraken die in NL zijn gemaakt.

ReservecapaciteitDoor de toename van meer duurzame (decentrale) energie is het lastiger om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Naast het koppelen met netten van buurlanden, toepassen van smart grids, opslag van energie is het ook mogelijk dat er (fossiele) reservecapaciteit nodig is. Wij hebben een motie ingediend om hier nader naar te kijken. De minister heeft er bij het debat over het energieakkoord als welwillend op gereageerd. Mijn verzoek is om nog breder te kijken dan ik destijds in de motie aangaf, dus welke problemen kunnen er in de toekomst ontstaan bij een steeds flexibeler energieaanbod, op welke manier wordt dat al opgelost, bijvoorbeeld doordat de vraag zich gaat aanpassen aan het aanbod of doordat er smart grids komen. Daarnaast onderzoekt de minister al de mogelijkheid om meer samen te werken met buurlanden en wellicht is er daarnaast nog opslag en reservecapaciteit nodig in de toekomst. Hoe kijkt de minister hier tegenaan?

OvercapaciteitHiermee samen hangt de overcapaciteit. Ook het uit de markt halen van vijf kolencentrales zorgt er niet voor dat we de komende jaren dat probleem kunnen oplossen. Een sanering in de sector lijkt onvermijdelijk, hoe schat de minister dit in?

Prijsverschillen Duitsland, Interconnectie en samenwerking met buurlandenUit de brief van de minister blijkt dat Duitse grootverbruikers nu goedkoper elektriciteit hebben dan Nederlandse. Verschil zit hem voor in netwerkkosten (0 om 6 euro per MWh). Duitsland geeft nu vrijstelling maar die moeten ze waarschijnlijk aanpassen vanwege staatssteunregels. Maar ze gaan waarschijnlijk van 100 naar 90% vrijstelling…. De minister werkt aan een korting van 90%, die zou moeten ingaan op 1-1-2014. Op zich goed dat de minister zo snel en daadkrachtig ingrijpt . maar het beste zou zijn om in EU-verband of iig met buurlanden afspraken te maken om deze race-to-the-bottom te stoppen. Het ideaalbeeld is dat we in Nederland de meest efficiënte fabrieken hebben waar we staal, zink, aluminium etc produceren. De minister gaf in zijn antwoorden op de feitelijke vragen aan dat grootverbruikers moeilijk te categoriseren zijn. Dat kan zijn maar toch is enig inzicht wel noodzakelijk. Wij geven deze specifieke sector een forse korting zodat ze geen concurrentienadeel ondervinden, dan is het logisch dat mijn fractie enig inzicht wil hebben in de vraag over welke bedrijven we het nu precies hebben, hoe relatief energie-efficiënt ze zijn en wat ze daar aan doen om dat te blijven. Het is zonde als een gezond, relatief energie-efficient bedrijf omvalt door oneerlijke concurrentie, maar een bedrijf dat niet energie-efficiënt ten opzichte van de concurrentie moeten we ook niet eindeloos blijven ondersteunen. Dus nogmaals, kan de minister in kaart laten brengen om welke specifieke bedrijven en bedrijfstakken het gaat en hoe efficiënt die grootverbruikers nu zijn in vergelijking met concurrenten uit het buitenland?

Netwerk: evaluatie SEV IIIDe Minister geeft aan dat er tot 2030 ruimte gereserveerd blijft voor grootschalige elektriciteitsopwekking. Maar gezien het feit dat er vijf kolencentrales dichtgaan en er nog steeds veel overcapaciteit is, moeten we er dan niet rekening mee houden dat het aantal grote centrales niet juist gaat teruglopen? Wordt met dit scenario rekening gehouden en zo ja, zijn er dan plaatsen waar uitbreiding van het net wellicht niet nodig is?

WKKOmdat er enerzijds meer duurzame energie komt en anderzijds drie nieuwe kolencentrales opengaan de komende jaren, zullen vooral gascentrales en warmtekrachtkoppelingcentrales (WKK) er in de merit-order tussenuit gedrukt worden. Deels is dat onvermijdelijk maar WKK’s zijn wel zeer energie-efficient. Er is momenteel geen geld om WKK exploitatiesubsidie te geven maar ziet de minister dit probleem ook en is iig een deel van het bestaande WKK-park te helpen met andere maatregelen?

Capaciteit en inzet EZTot slot, in het akkoord staan talloze onderzoeken en opdrachten die EZ moet gaan uitvoeren, de minister gaat over de aansturing van zijn departement maar wij willen duidelijk horen van de minister dat er genoeg capaciteit is om de uitwerking van het energieakkoord maximaal te ondersteunen.

Andere onderwerpen

Gaswinning GroningenVoorzitter, in Groningen heeft de commissie Meijer gerapporteerd. Mijn fractie is zeer te spreken over dit rapport. Het is een consistent verhaal, met name daar waar het gaat om de constatering dat de bevolking van Groningen te lijden heeft onder de gaswinning.

De PvdA leeft mee met de bevolking van Groningen, die te lijden heeft onder de gaswinning.Wij vinden dat de opbrengsten uit mijnbouw, zoals aardgaswinning, ten goede moeten komen aan de gehele nationale samenleving. Bij de aardgaswinning wordt nu echter een deel van de samenleving onevenredig getroffen door schade, waardeverlies en nadeel. De PvdA vindt het advies van de commissie Meijer dan ook begrijpelijk. Mede daarom heeft de Kamerfractie vorig jaar ook de 11 onderzoeken van minister Kamp geïnitieerd. De PvdA stelt zich in afwachting van deze onderzoeken op het standpunt dat de NAM daadwerkelijke schade te allen tijde zal moeten vergoeden, zoals inmiddels nu ook al deels is gebeurd, en verwacht dan ook van NAM en de provincie dat zij met elkaar in gesprek zullen gaan over het advies van Meijer. Groningen en de Groningers verdienen een toekomst, een perspectief. De gaswinning heeft aan dat toekomstbeeld afbreuk gedaan en de NAM draagt daarom medeverantwoordelijkheid om nieuw perspectief te bieden.

Voorzitter, bijzondere aandacht wil ik hier vragen voor schrijnende gevallen. In Groningen ben ik aangesproken door ouderen die hun huis niet kunnen verkopen, maar moeilijkheden hebben met traplopen en een groot huis met veel onderhoud. Ze willen graag naar een seniorenwoning. Dat kan nu niet, want hun huizen zijn onverkoopbaar. Graag een reactie van de minister.

OnderzoekenDe 11 onderzoeken zouden in december worden afgerond maar de minister heeft aangegeven dat het januari wordt. Dat betekent dat het nog lastiger wordt om n.a.v. de onderzoeken te besluiten nog deze winter iets te doen. Wij zullen informeren naar de voorgenomen technische voorbereiding (stikstofstations) en de reductie van termijncontracten. Mijn fractie wil graag weten of hij de afspraak is nagekomen dat we indien nodig, direct kunnen terugschalen.

GroengasVz, in december presenteert Agentschap NL een visie op groengas. Deze vorm van energie verdient wat mijn fractie betreft meer aandacht en met name op het gebied van mobiliteit fiscale stimulering. Is de minister bereid mogelijkheden tot verdere fiscale stimulering van groengas te onderzoeken?

Kernenergie Voorzitter, mijn complimenten voor de uitgebreide brief n.a.v. onze motie met de VVD wat betreft het instellen van een autoriteit voor kernveiligheid. Dank ook voor de beantwoording van de Kamervragen over Borssele.

Wel heeft mijn fractie nog vragen over de 500 miljoen die gereserveerd zou worden om te investeren in duurzame energie, energie-efficiency en CO2-reductie. De minister heeft een uitgebreide brief gestuurd over welk bedrag al is uitgegeven en waaraan. Conclusie: het geld zou binnen vijf jaar worden uitgegeven maar na 7 jaar is momenteel 127 (innovatie) + 41 (+ 9 toegezegd aan SET-fonds) + 250 (duurzaamheidspakket en topsector energie) uitgegeven. Dat betekent dat Essent en Delta nog 73 (+ al toegezegde 9) miljoen moeten uitgeven. Waarom heeft dat meer dan 7 jaar geduurd en wanneer en waaraan wordt dat geld nu eindelijk uitgegeven? Mijn fractie overweegt een motie om de minister aan te sporen Essent en Delta hun verplichtingen na te laten komen.

ZoutwinningVoorzitter, de Waddenzee is het mooiste natuurgebied ter wereld. Mijn fractie is uiterst terughoudend om daar over te gaan tot zoutwinning. De natuur gaat voor mijn fractie boven de economie.

In EU jargon betreft het een Natura 2000 gebied. Dat betekent dat initiatiefnemers moeten aantonen dat zoutwinning geen significante effecten zullen hebben op de beschermde natuurwaarden.Vogelbescherming, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging stellen dat de vergunningaanvraag niet deugt. http://www.natuurbericht.nl/?id=11577 Zij hebben zienswijzen ingediend.

Vandaag heb ik een rapport van het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, in ontvangst genomen, dit rapport zet alle effecten van zoutwinning op een rij. Het onderzoek bewijst wat natuurorganisaties al vermoedden: zoutwinning onder de Ballastplaat kan straks duizenden kanoetstrandlopers de kop kosten. Doordat delen van de plaat door sterke bodemdaling onder water verdwijnen of minder lang droogvallen, kunnen deze trekvogels onvoldoende voedsel vinden. De Ballastplaat is daarnaast van groot belang voor ruiende bergeenden. Door bodemdaling en extra sedimentatie verandert of verdwijnt mogelijk het bodemleven waar de bergeenden van leven. Graag een reactie van de minister.

Moties/amendementenMotie om regeling decentrale energie, jaarlijks te bespreken (net als SDE+-regeling) en indien nodig aan te passen en tevens onderzoek te doen naar uitbreiding voor kleine ondernemers en huurders.Motie samen met de VVD om te onderzoeken op welke manier en met welk bedrag WKK geholpen zou kunnen worden. (SDE+-regeling 2014 is iig geen optie) Welke WKK-installaties zijn er, hoe worden ze gebruikt (vooral voor warmte, vooral voor elek productie of allebei? Welke komen in de problemen?Motie concreet stappenplan wind op zeeMotie labelstappensubsidieMotie essent / deltaMotie MeijerMotie Splitsing.Motie geen SDE geld naar het buitenland

NOORDZEEBij de vergunningverlening voor wind op zee zijn uitgebreide risicoanalyses staande praktijk; dit issue is niet nieuw en vormt bij vergunningsverlening een belangrijk toetsingscriterium. Op dit moment zijn er, naast de twee reeds bestaande parken, 12 locaties vergund op zee, waarvan er 3 in aanbouw zijn. In het proces voor vergunningverlening zijn de parken uitvoerig getoetst op veiligheid voor de scheepvaart en praktische inpasbaarheid om de maritieme sector zo min mogelijk te hinderen.In 2010 heeft de Kamer per motie Van Veldhoven (32500 A nr. 32) om een verlenging van de 9 ongebruikte vergunningen gevraagd. Daaropvolgend is er een intensieve consultatieronde geweest waarin in overleg tussen RWS, de scheepvaartsector en de windontwikkelaars gekomen is tot een herindeling van de scheepvaartroutes op de Noordzee, en verplaatsing van de vergunning Scheveningen-Buiten naar de locatie Q4. Deze nieuwe scheepvaartroutes zijn afgelopen zomer effectief geworden, waarmee de veiligheid van de combinatie van wind en scheepvaart sterk is vergroot en naar de toekomst toe een uitstekende basis is gelegd voor de uitrol voor grootschalig wind-op-zee.