Gezond eten blijft moeilijk door misleidend etiket - Hoofdinhoud
Bron:
Blog Kartika Liotard
Wist je dat in Special K 'dieetcornflakes' twee keer zoveel suiker zit als in normale cornflakes? En dat je om af te vallen beter een boterham voor je ontbijt kunt nemen? Niet? Dat is precies wat Kellogs en veel andere voedselfabrikanten willen.
Veel mensen vertrouwen op de gezonde -of ongezonde- uitstraling die een product heeft. De keuze voor een bepaald product wordt vaak binnen een paar seconden gemaakt. Grammen suiker en vet vergelijken met behulp van ingewikkelde tabellen is aan menigeen niet besteed. Toch is er een systeem waarmee je makkelijk en snel kunt kiezen voor een zak cornflakes met veel óf weinig suiker, vet, zout of calorieën. En Engeland heeft dit systeem.
Kleurcodes
Door voedingswaarde
Makkelijker
Afgelopen week was ik in een Londense supermarkt om te bekijken hoever Engeland is met de invoering van het kleurcodesysteem. Nog niet alle producten hadden een kleurtje, maar het shoppen ging al een stuk makkelijker én leverde bovendien een gevarieerd en verantwoord winkelmandje op.
In de supermarkt liep ik bovendien, niet geheel toevallig, een cameraploeg van TROS Radar tegen het lijf. Het tv-programma besteedt vanavond aandacht aan het kleurcodesysteem dat in Engeland door steeds meer fabrikanten op de verpakking wordt vermeld. Dat moet ook in Nederland kunnen, toch?
Meer over ...