Amnesty / Shell Nigeria Kamervragen

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op donderdag 7 november 2013.

Vragen van het lid Jan Vos (PvdA) aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking naar aanleiding van een rapport van Amnesty International over het verspreiden van valse informatie over olielekkages in de Nigerdelta door Shell (7 november 2013)

1.

Bent u bekend met het rapport “Bad information: Oil spill investigation in the Niger Delta” dat werd gepubliceerd door Amnesty International en het Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) over de Nigerdelta?

2.

Hoe beoordeelt u de belangrijkste conclusie van het rapport, namelijk dat Shell onderzoeken naar olielekkages in de Nigerdelta regelmatig manipuleert en valse informatie verspreidt over de resultaten?

3.

Deelt u de mening dat de werkwijze van Shell in Nigeria, zoals beschreven in het rapport van Amnesty International en CEHRD, zeer te betreuren is en dat alle gevallen waarin Shell ten onrechte concludeerde dat schade veroorzaakt werd door sabotage en niet door een olielekkage, de schadevergoeding alsnog moet worden betaald? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat u zich hier voor inspannen?

4.

Onderschrijft u de aanbeveling uit het rapport aan de Nederlandse regering om zich in te zetten voor onafhankelijk toezicht op de olie-industrie in Nigeria en bent u bereid zich hier voor in te spannen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?

5.

Bent u bereid om op korte termijn over de conclusies en resultaten van dit rapport het gesprek aan te gaan met Shell? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke boodschap bent u van plan over te brengen aan Shell, en welke verzoeken dan wel eisen zult u stellen aan het bedrijf om snelle verbetering in de werkwijzen te bewerkstelligen?

6.

Kunt u de Kamer voorafgaande aan de behandeling van de begroting over Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een brief doen toekomen over uw appreciatie van het rapport van Amnesty International en CEHRD, en tevens in deze brief verslag doen van uw gesprekken met Shell?