PERSBERICHT 'VVD wil boete voor ouders tuigleerlingen'

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) StrausĀ i, gepubliceerd op donderdag 7 november 2013, 3:05.

Ouders moeten een boete kunnen krijgen als ze niet meewerken aan het vinden van een oplossing wanneer hun kind wegens wangedrag van school is gestuurd. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Karin Straus donderdagochtend. Ze wil de boete gebruiken als stok achter de deur, zodat ouders bij hun kinderen betrokken blijven.

,,Momenteel zijn het vooral de scholen die de lasten van deze probleemleerlingen dragen, terwijl ouders niet thuis geven. Dat moet absoluut veranderen'', vindt ze. ,,Vaak staat de school er volledig alleen voor en krijgen zij van de ouders nul op het rekest.'' Een dreigende boete kan ouders motiveren om de school te helpen, denkt de VVD-politica.

Daarnaast speelt het probleem dat het duur kan zijn voor scholen om leerlingen die echt over de schreef gaan elders onder te brengen, iets waar ze tot verplicht zijn tot een leerling 16 jaar oud is. ,,Het is voor mij niet meer dan vanzelfsprekend dat ouders voor deze kosten opdraaien.'' Volgens Straus moet de rekening niet vanuit de onderwijspot worden betaald.

Heropvoedscholen kunnen tot wel 2000 euro per leerling kosten voor een traject van 12 weken. ,,Als er op een school een leerling wordt bedreigd met een wapen, dan is het voor een school simpelweg financieel aantrekkelijker om het slachtoffer naar een andere school te sturen in plaats van de dader naar een heropvoedschool. Dat is totaal van de zotte'', vindt Straus.