Stop met subsidiëren van vervuilende stroom - Hoofdinhoud
Europa moet zo snel mogelijk stoppen met het subsidiëren van vervuilende, grijze stroom opgewekt met fossiele brandstoffen. Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout in reactie op een bericht van de Europese Commissie over de Europese energiemarkt. In een eerdere, uitgelekte versie van dat bericht stond dat in 2011 fossiele brandstoffen voor maar liefst honderd miljard euro werden gesubsidieerd. “Bestaande, competitieve technieken om stroom op te wekken horen geen staatssteun te krijgen”, aldus Eickhout.
Eickhout: “De lidstaten van de Europese Unie subsidiëren al lange tijd fossiele brandstoffen om energie op te wekken. Deze staatssteun voor grijze stroom verstoort de energiemarkt en houdt groene innovatie tegen.”
Verminder subsidie op biomassa
Schone energie ontving in 2011 'slechts' dertig miljard euro aan steun. GroenLinks vindt dat ook voor duurzame manieren om energie op te wekken sommige subsidies omlaag kunnen. Zo zouden belastingbetalers niet langer moeten opdraaien voor het bijstoken van biomassa in inefficiënte kolencentrales. In plaats hiervan moeten we geld steken in echte innovatieve technologieën zoals wind op zee.
Eickhout onderschrijft de analyse van de Europese Commissie dat we het energiebeleid in Europa beter moeten afstemmen. “Een Europees in plaats van een nationaal energiebeleid is vele malen efficiënter. Zo zijn er meer dan vijftig deals van individuele landen met Rusland over de levering van gas: dat levert alleen president Poetin wat op.”
Energienetwerk uitbouwen
GroenLinks streeft naar honderd procent duurzame energie in 2050 en daar hoort een goed geïntegreerd energienetwerk bij. Zo kunnen we extra stroom goed verwerken als het een keer wat harder waait, of als de zon veel schijnt. Helaas kiest de Europese Commissie geen richting, waardoor het onmogelijk is om te plannen welke pijpleidingen en hoogspanningslijnen er bijgebouwd moeten worden.
De successen van de Duitse energietransitie blijven onderbelicht, aldus Eickhout. Zo kijkt de Europese Commissie niet naar wat het Duitse energiebeleid betekende voor de lagere kosten voor zonnepanelen. “Grootverbruikers betalen in Duitsland een lagere prijs voor hun stroom dan in Nederland, vanwege de keus voor duurzame energie. Miljoenen mensen werken daar in de groene energiebranche. Nederland mist de boot en bungelt onderaan de lijstjes voor duurzame energie.”