Commissievoorstel rond plastic tasjes nog te vrijblijvend

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) MerkiesĀ i, gepubliceerd op woensdag 6 november 2013, 0:35.

De Europese Commissie lanceerde vandaag voorstellen om het gebruik van plastic zakjes terug te dringen. "Goed nieuws dat de Commissie eindelijk maatregelen aankondigt", zegt Judith Merkies namens de PvdA in het Europees Parlement. "Maar het is nog maar de vraag of het voorstel in deze vorm echt tot minder tasjes gaat leiden. Terwijl het probleem van plasticvervuiling op dit moment escaleert".

In het voorstel van de Commissie mogen lidstaten zelf weten hoe ze het aantal plastic zakjes terugdringen. Hiervoor worden geen bindende doelstellingen aangekondigd. "Vooral dat laatste is teleurstellend, omdat het voorstel op deze manier veel te vrijblijvend is. Nederlanders gebruiken gemiddeld 71 plastic zakjes per jaar, Polen 466 en Denen 4. Dit laat zien dat verregaande doelstellingen wel degelijk verschil maken".

Er worden jaarlijks honderd miljard tasjes verspreid in de EU, dat is in gewicht zoveel als 200 miljoen passagiersauto's. Tasjes kunnen in de zee eindigen en bijdragen aan het probleem van de plasticsoep, de grote drijvende brij plastic. Nu de Commissie haar voorzet heeft gedaan, is het wat Merkies betreft de beurt aan het Europees Parlement en de lidstaten om het voorstel te versterken.