Radiocolumn oktober 2013: Vogelvrij op het Internet?

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2013, 3:09.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Lang dachten we dat het afluisteren en aftappen van het telefoon- en internetverkeer alleen in China of Rusland voorkomt. Na recente onthullingen weten we dat er veel meer aan de hand is. Amerikaanse en Europese veiligheidsdiensten blijken niet alleen in hun eigen land stelselmatig actief te zijn. Ook uw telefoontjes en internetberichten kunnen zonder enige verdenking zijn afgetapt en opgeslagen. Het is daarom volgens mij de hoogste tijd om werk te maken van goede databescherming.

Vorig jaar kreeg ik in Brussel nog keurig ontwijkende antwoorden op vragen over het gedrag van de Europese veiligheidsdiensten. Nu werk ik mee aan voorstellen om binnen de gehele Europese Unie dezelfde beschermende regels te krijgen. Dit moet voorkomen dat de vestigingslanden van grote datacentra zeggenschap krijgen over de opgeslagen gegevens. Tenminste als je voor een datacentrum bij een Europees bedrijf kiest.

Technisch gezien kan iemand zijn eigen gegevens beschermen door ze om te laten zetten via een geheime code, die hij of zij alleen zelf kent. Maar belangrijker dan techniek is het vertrouwen. Het vertrouwen van burgers in hun overheden en veiligheidsdiensten. De zeggenschap moet op de eerste plaats bij de gebruiker liggen. Hij of zij bepaalt, wat er met zijn of haar gegevens gebeurt. Dit is een revolutie in het denken over dit onderwerp. Ook speelt daarbij het recht om uw gegevens te wissen. Daar hebben we een ander punt, waar ik zeker van wil zijn.

In het Europees Parlement wordt in 2014 gestemd over nieuwe, strengere wetgeving. De komende maanden wordt besproken, hoe niet alleen op de rem kan worden getrapt, maar ook hoe de nieuwe technologie de samenleving weer kan dienen. De gebruiker moet weer achter het stuur zitten. Onze gegevens zijn van ons en mogen niet vogelvrij zijn.

Dit is mijn mening. Ik sta open voor iedereen, die hierover met mij wil doorpraten. Stuur uw verzoek naar lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu.

Lees verder:

-Geluidsopname

-volledige versie in tekst

-Overzicht van eerder opgenomen radiocolumns