Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 21 oktober 2013, 13:53.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

16 oktober was het Wereldvoedseldag. 57 Dagen na Earth Overshoot Day, de dag waarop we dit jaar de reproductiecapaciteit van de aarde overschreden en een nieuw ecologisch begrotingstekort van recordhoogte realiseerden. Op 16 oktober gingen er één miljard mensen met honger naar bed. Niet omdat er te weinig voedsel wordt geproduceerd. De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte. Maar naast de één miljard hongerigen staan één miljard mensen die lijden aan overgewicht.

We kampen met een zeer scheve verdeling van voedsel en met vormen van roofbouw die nog in onze generatie gaan leiden tot ernstige schaarste aan onder meer drinkwater, fosfaat en biodiversiteit. Bovendien moeten we rekening houden met schaarste aan veevoer door misoogsten als gevolg van onze onachtzaamheid ten aanzien van het klimaat.

Onderzoek van de Universiteit van Minnesota gaf vorige maand aan dat er wel degelijk hoop is voor een groeiende wereldbevolking, op voorwaarde dat het beleid wezenlijk gewijzigd wordt. We zouden met het huidige akkerbouw-areaal ruim 10 miljard mensen kunnen voeden, op voorwaarde dat we de gewassen niet meer verspillen aan veevoer en biobrandstof.

De veehouderij neemt wereldwijd 80% van alle landbouwgronden in beslag. De overmatige dierlijke eiwitconsumptie en -productie veroorzaakt niet alleen ernstig overgewicht én dierenleed hier, maar tevens honger en verwoesting in de rest van de wereld. Nog steeds wordt er op grote schaal tropisch regenwoud gekapt voor de massale teelt van veevoer. De productie van vlees is daarmee verantwoordelijk voor 30% van het mondiale biodiversiteitsverlies.

In een studie naar de toekomst van de Nederlandse veehouderij wordt aangegeven dat onze leefstijl vier aardbollen vergt wanneer de rest van de wereld ons consumptiepatroon overneemt. Inzetten op gezonde landbouw, dicht bij huis, kan de grondstofkringlopen weer sluiten, onze voedselafhankelijkheid verkleinen en de wereld een duurzaam voorbeeld verschaffen. Een echt duurzame landbouw herstelt de verbinding tussen consument en voedselproducent, en zorgt dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor een eerlijk product.

Het kabinet zal Nederland moeten aanzetten om mes en vork te zien als belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en dierenleed.

In mijn Worldlog van week 40 vertelde ik over het succes om de dolfijnenslachtingen op de Faeröer eilanden te stoppen. Deze week ook goed nieuws voor de dolfijnen in Japan. Onze motie, die de Nederlandse regering oproept om zich internationaal sterk te maken voor een einde aan de jaarlijkse massaslachtingen van dolfijnen bij Taiji (Japan), is aangenomen!

Elk jaar worden bij Taiji (en bij de Faeröer) duizenden wilde dolfijnen bij elkaar gedreven. Op barbaarse wijze worden de dieren gedood, uitmondend in één groot bloedbad. Japan heeft een groot aandeel in deze drijfjachten, om wilde dolfijnen voor veel geld te kunnen verkopen aan dolfinaria, zeeaquaria en toeristische programma’s voor het zwemmen met deze dieren. De overige dolfijnen, zo’n 23.000 dolfijnen per jaar, worden afgeslacht voor hun vlees.

Commerciële jacht op walvissen is illegaal, maar kleine walvisachtigen, waaronder dolfijnen, zijn nog altijd niet opgenomen in de bescherming van de Internationale Walvis Commissie (IWC). Dankzij onze aangenomen motie moet de regering nu inzetten op een verbreding van het beschermingsregime van de IWC, waardoor ook de jacht op de kleine walvisachtigen kan worden aangepakt.

Klik hier voor de trailer van de nieuwe film van the Blackfish. Deze film is een aanrader!

En kijk hier of lees hier over de prachtige actie van kunstenaar Banksy: Sirens of the Lambs!

Tot volgende week!