Start toetredingsonderhandelingen met Servië niet vanzelfsprekend

Met dank overgenomen van M. (Marije) Cornelissen i, gepubliceerd op woensdag 16 oktober 2013, 11:13.

De Europese Unie moet voorwaarden te verbinden aan de start van toetredingsonderhandelingen met Servië, vindt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Belgrado moet verder werken aan de normalisatie van de betrekkingen met Kosovo en een actieplan opstellen tegen de gewelddadige hooligangroepen die de rechtsstaat ondermijnen. De voorstellen van Cornelissen vormen een aanscherping van de uitbreidingsstrategie die de Europese Commissie woensdag presenteerde.

"De verbetering van de relatie tussen Servië en de afgescheiden provincie Kosovo is een tastbaar resultaat van de inspanningen van de Europese Unie om vrede en verzoening op de Westelijke Balkan te verzekeren", stelt Cornelissen. "Maar deze vooruitgang is nog niet onomkeerbaar. Van de Servische autoriteiten mag verwacht worden dat zij bevorderen dat de gemeenteraadsverkiezingen in Noord-Kosovo in november goed verlopen."

Daarnaast moet Servië eindelijk een geloofwaardig actieplan opstellen tegen de gewelddadige hooligangroepen en hun handlangers binnen het staatsapparaat en het bedrijfsleven. Afgelopen september verbood de Servische regering voor het derde jaar op rij de gay pride in Belgrado, vanwege de dreiging van geweld door extreem-nationalistische hooligans. "Een land dat lid wil worden van de Europese Unie moet haar burgers kunnen beschermen. Het is niet acceptabel dat de regering niet in staat is om de vrijheid van meningsuiting en demonstratie te garanderen tegen gewelddadige groepen", aldus Cornelissen, die aanwezig was bij de verboden pride.

Turkije

Cornelissen steunt het streven van de Commissie om de moeizame toetredingsgesprekken met Turkije een nieuwe impuls te geven. Turkije boekt vooruitgang bij het oplossen van het Koerdische conflict en het hervormen van de rechterlijke macht. Tegelijk werpen de gewelddadige onderdrukking van demonstraties en de vervolging van journalisten een zware smet op de Turkse democratie. "Het is terecht dat de Europese Unie de regering-Erdogan daarop bekritiseert", stelt Cornelissen. "Juist daarom moeten de onderhandelingen met Turkije óók over mensenrechten en de rechtsstaat gaan. EU-landen als Cyprus, Griekenland en Frankrijk mogen dat deel van de onderhandelingen niet langer blokkeren."