Tijd voor een Europees energieakkoord - Hoofdinhoud
Nederlandse energiebedrijven zitten in zwaar weer door goedkope Duitse stroom, zo concludeerden ECN, Netbeheer Nederland en Energie-Nederland vrijdag in een gezamenlijk onderzoek. De snelle omslag naar duurzame energie in Duitsland wordt als schuldige aangewezen. Maar deze omslag is uiteindelijk, ook voor Nederland, onontkoombaar. De eerste stap voor schone en betaalbare energie is meer coördinatie tussen landen.
Als we de versnippering van Europese energiemarkten oplossen kan dat volgens de Europese Commissie de jaarlijkse stroomrekening van alle Europeanen met € 30 mrd omlaag brengen. maar lidstaten treuzelen met de uitvoering van voorstellen voor meer integratie. Inmiddels zijn er, ook voor Nederland, steeds meer hindernissen die gezamenlijke afspraken nodig.
Energiebehoeften vallen niet altijd samen met landsgrenzen. Vaak is het evidenter samen te werken met naburige regio’s over de grens dan binnen eigen land. Overheden richten zich nu vooral op het binnenlandse plaatje, waardoor energie inefficiënt wordt opgewekt en vervoerd. Zo transporteert Noord-Duitsland energie naar Zuid-Duitsland via een netwerk dat door Polen of Nederland verloopt. Nederland draagt hier de lasten van omdat ons net extra belast wordt.
Duitse groene stroom kan op piekuren bijna gratis op het Nederlandse net worden gezet. Energiebedrijven stellen dat ze hierdoor inkomsten mislopen waarmee ze anders duurzame energie zouden financieren. Ngo’s twijfelen of dit oprecht is, of dat bedrijven enkel hun belangen willen beschermen. Leg duurzame voornemens daarom vast in een akkoord. En oormerk de extra opbrengsten die dit voor de energiebedrijven genereert direct voor verduurzaming, zodat het mes aan beide kanten snijdt.
Een Europees energieakkoord kan een sterk mandaat zijn voor nieuwe wetsvoorstellen voor echte gezamenlijke energieafspraken. Ook de falende Europese CO2-markt en de grensoverschrijdende gevolgen van nationale energiebelastingen kunnen op tafel komen. Zodat energiemarkten elkaar niet meer voor de voeten lopen, maar versterken.
Dit opinieartikel van Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, verscheen vandaag in het Financieele Dagblad.