JTI BBI (BBI)

Met dank overgenomen van EU monitor.

Dit gezamenlijk technologie-initiatief1 was een publiek-private samenwerking voor zogenaamde biobased and renewable industries en viel onder het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 20202, dat in 2014 van start is gegaan. BBI was geen standaard subsidieprogramma, maar een publiek-private samenwerking, waarin onder andere DSM, KLM en Essent participeerden. De Nederlandse Europarlementariër Lambert van Nistelrooij3 is rapporteur4 voor BBI.

Inhoudsopgave

  1. In vogelvlucht
  2. Meer informatie

1.

In vogelvlucht

BBI was opgezet door een groep van 50 innovatieve Europese bedrijven die zich hebben verenigd in het Biobased Industries Consortium (BIC), samen met de Europese Commissie. Het doel was om bruggen te slaan tussen de wetenschap en het bedrijfsleven. Demonstratieprojecten moesten ervoor zorgen dat kennis daadwerkelijk wordt omgezet in innovatie.

In de begrotingsperiode 2014-2020 was in totaal €3,8 miljard beschikbaar, waarvan €1 miljard uit Horizon 2020 en de rest van de deelnemende bedrijven. Bij het opstellen van de onderzoeksagenda waren onder andere Wageningen Universiteit en TNO5 betrokken.

2.

Meer informatie

  • Voorstel van de Europese Commissie
  • RVO.nl over JTI BBI
 

  • 1. 
    Om de onderzoeksagenda van de Europese Unie beter af te stemmen op de wensen van het bedrijfsleven, kan de industrie het initiatief nemen voor een gezamenlijk technologie-initiatief (Joint Technology Initiative), een samenwerkingsverband van publieke en private partijen die samen een onderzoeksprogramma uitvoeren.
     
  • 2. 
    Horizon 2020 was een financieringsprogramma van de Europese Commissie voor wetenschap, innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Het programma had als doel de mondiale concurrentiepositie van Europa te verbeteren en de economische en sociale ambities van de Europese Unie te stimuleren. Om dit te realiseren moest het obstakels voor innovatie uit de weg ruimen en samenwerking tussen publieke en particuliere sectoren bevorderen. Het was daarmee een belangrijke pijler van de Innovatie-Unie en de 2020-strategie.
     
  • 3. 
    Lambert van Nistelrooij (1953) was van 20 juli 2004 tot 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Hij maakte namens het CDA deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). De heer van Nistelrooij was eerder gemeenteraadslid in Nuland, lid van de Provinciale Staten en Gedeputeerde van Noord-Brabant. In het Europees Parlement hield hij zich onder meer bezig met regionale ontwikkeling, interne markt en consumentenbescherming. De heer Van Nistelrooij heeft een grote reputatie opgebouwd als voorvechter van een sterke positie voor de regio's.
     
  • 4. 
    Rapporteurs zijn leden van het Europees Parlement die verantwoordelijk zijn voor het inhoudelijk behandelen van wetgevende voorstellen, andere documenten van de Europese Commissie, of specifieke onderwerpen. Een rapporteur licht het Europees Parlement in over diens bevindingen door een verslag te presenteren tijdens de vergadering van de vakcommissie en het plenaire debat. Het Europees Parlement is door de verslaggeving beter in staat om een gericht debat te voeren over een onderwerp.
     
  • 5. 
    Dit onafhankelijke onderzoeksinstituut richt zich op het toepasbaar maken van (natuur)wetenschappelijke kennis in de alledaagse praktijk. De Nederlandse organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) is in 1932 opgericht om wetenschappelijke kennis optimaal te benutten bij het oplossen van vraagstukken waarmee de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven te maken kregen. Zo wordt het innovatief vermogen van de overheid en het bedrijfsleven versterkt.