Radiocolumn september 2013: De weg naar boven vinden - Hoofdinhoud
De eerste tekenen van herstel van de Europese economie zijn zichtbaar. Voor het eerst sinds jaren kunnen de regeringsleiders dit najaar aandacht besteden aan andere zaken. In Brussel gaat het nu om de vraag, hoe Europa er in slaagt geld te verdienen. Over hoe Europa industrie en innovatie in de benen houdt. Het is inderdaad de hoogste tijd, volgens de Brabantse europarlementariër Lambert van Nistelrooij, om ‘Made in Europe’ weer op de agenda te zetten. Want het zijn juist de Duitse en Poolse economie, waar de handen uit de mouwen worden gestoken, die op dit moment een groei kennen.
Van Nistelrooij is namens het Europees Parlement direct betrokken bij de onderhandelingen met de ministers van de 27 lidstaten over een nieuwe aanpak. Om een en ander toe te lichten heeft hij onlangs een boek uitgebracht met de titel ‘Voor groen, groei en banen’. Door in te zetten op kansrijke sectoren en bedrijven kan Europa beter presteren en toch de kas goed beheren. Afgelopen jaar heeft hij gesproken met bedrijven en opleidingen in heel Nederland. De twintig meest kansrijke projecten, ook wel aangeduid als Slimme Specialisaties, zijn in zijn boek op een rij gezet. Dit zijn volgens hem de trekpaarden die Europa een voorsprong bieden. Brussel verzamelt deze initiatieven en gaat ze met elkaar in contact brengen. Personeel en studenten worden uitgewisseld, zodat kennis en ervaring breder worden toegepast. Later dit jaar komt er ook extra geld beschikbaar.
Zo heeft Nederland de Automotive Campus in Helmond als kansrijk initiatief ingediend. Om in de toekomst verkeer- en vervoerstromen op een nadere manier te sturen, brengt Europa nu eigen satellieten in een baan om de aarde. De centrale vraag is nu, wie in deze ontwikkelingen leidend gaat worden. Is het Nederland, of laten we het aan de Duitsers of de Fransen. Waar komen de banen terecht, die voor de toepassingen gaan zorgen? De Automotive Campus tussen Helmond en Eindhoven is het Nederlandse antwoord. Hier ontstaat een belangrijk laboratorium, waar nieuwe voorzieningen worden getest. En waar zich ook bedrijven vestigen en jongeren worden opgeleid.
Het bijzondere voor alle twintig specialisaties, die in het boek van Lambert van Nistelrooij worden besproken, is de inzet op opleiding van medewerkers die nodig zijn. Want daar komt het volgens hem steeds meer op aan. “We moeten samen met de bedrijven zorgen voor voldoende geschoolde medewerkers. Dit wordt meer en meer doorslaggevend voor economisch succes. Aansluiten bij deze nieuwe realiteit is dan ook het uitgangspunt geweest bij de onderhandelingen vanuit het Europees Parlement. Dagenlang hebben we onderhandeld om de ministers uit de diverse lidstaten over de streep te trekken. Voor een aanpak, die bijdraagt aan banen in ons land en aan een betere positie van Europa als geheel. Om snel de weg naar boven te vinden, de weg uit de crisis.
Wilt u het boek ‘Voor groen, groei en banen’ontvangen, stuur dan een mail naar boeklvn@ziggo.nl. Als u met Lambert van Nistelrooij wilt praten over dit onderwerp, kunt u uw verzoek sturen naar lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu.
LEES en LUISTER VERDER:
-Overzicht van alle radiocolumns