Schaliegas

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op zaterdag 21 september 2013.

Op basis van de huidige informatie is de PvdA er helemaal niet van overtuigd dat er op dit moment schoon en veilig kan worden geboord naar schaliegas? Het kabinet investeert 3 miljard euro in duurzame energie. Dat is een betere manier om energie in onze toekomst te garanderen.

De PvdA vindt dat winning van schaliegas in een dichtbevolkt land als Nederland alleen mogelijk is onder strenge voorwaarden: als het schoon en veilig kan. Het is daarnaast belangrijk om te beseffen dat schaliegas slechts een tussenoplossing is. We kunnen hoogstens voor tien jaar extra gas uit de bodem halen waardoor het nooit een duurzame oplossing zal zijn. Als we als land in de toekomst uiteindelijk echt energieonafhankelijk willen worden, moeten we blijven investeren in duurzame energie. Het kabinet doet dat alleen dit jaar al met drie miljard euro.

Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de schaliegasboringen. In tegenstelling tot de minister zijn wij niet overtuigd van de conclusies van het rapport van Witteveen+Bos. Er zijn nog veel onzekerheden ten aanzien van gebruik en achterblijven van gevaarlijke chemicaliën, grond- en drinkwatervervuiling en aardbevingen. Pas als is aangetoond dat schaliegaswinning schoon en veilig kan, kunnen wij instemmen met proefboringen. De minister gaat de komende anderhalf jaar gebruiken om nog meer onderzoek te doen, wij verwachten niet dat op basis daarvan de winning van schaliegas schoon en veilig genoeg zal zijn.