'Karin Straus bezoekt Limburgs hightech groentezaadbedrijf'

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) Straus i, gepubliceerd op donderdag 12 september 2013.

in VVD, Onderwijs, MBO, Limburg

Onlangs bracht VVD Tweede Kamerlid Karin Straus een bezoek aan groentezaadbedrijf Nunhems in Limburg. Nunhems, onderdeel van Bayer CropScience, is een van de grootste leveranciers van groentezaden wereldwijd en staat op nummer 17 in de Bedrijfs- en R&D Top 30 Nederland 2013. Straus was met name benieuwd in hoeverre een innovatieve organisatie als Nunhems erin slaagt om het juiste personeel te vinden.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Karin Straus
Onbekend maakt onbemind

Hoewel er momenteel ruim aanbod van arbeidskrachten is, blijkt het voor innovatieve organisaties zoals Nunhems toch lastig om de juiste mensen in de regio te vinden. Vandaar dat de organisatie zelf initiatieven neemt om werken in de groentezaadindustrie onder de aandacht te brengen onder zowel middelbare scholieren en studenten. Zo wordt er jaarlijks een ‘Experience Day’ voor scholieren en een ‘GreenDay’ voor studenten georganiseerd. Daarnaast wordt geregeld samengewerkt met het middelbaar en hoger beroepsonderwijs in Limburg, ook begeleidt Nunhems circa 25 stagiaires per jaar. Omdat het vak van gewasveredelaar relatief onbekend is, geven werknemers gastlessen op middelbare scholen in de regio. Daarnaast bieden Nunhems en Wageningen UR samen een lespakket aan voor HAVO en VWO scholieren over plantengenetica inclusief tomatenzaden (www.tomatenindeklas.nl).

Betere aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt

Straus: ‘De VVD is ambitieus als het om onderwijs gaat. Dat moet ook, als Nederland wil bijblijven in een kleiner wordende wereld waar de concurrentie om kennis steeds groter wordt. Onderwijs is niet alleen in het belang van leerlingen en studenten zelf; van een goed en hoog opgeleide beroepsbevolking profiteren we allemaal. De VVD wil daarom dat het onderwijs beter aansluit op de arbeidsmarkt.’

Foto: Herman Nijskens