Ibn Ghaldoun heeft het verziekt, geen herkansing voor bestuurders

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) Straus i, gepubliceerd op donderdag 12 september 2013.

De enige islamitische school in het voortgezet onderwijs heeft het verziekt. De VVD steunt het besluit van staatssecretaris Dekker om de financiering van de Ibn Ghaldoun school stop te zetten. Het rapport van de Onderwijsinspectie is overduidelijk; de kwaliteit van het onderwijs is op alle fronten niet op orde. Voor slechte scholen en slechte leraren is wat de VVD betreft geen plaats.

Het Ibn Ghaldoun kende niet alleen torenhoge schulden, maar zo stond ook nog eens 80% van de leraren onbevoegd voor de klas en beheerste 70% van de leraren de Nederlandse taal niet. Daar kwam de examenfraude nog eens

bovenop. Het Ibn Ghaldoun stond al langere tijd onder verscherpt toezicht en

heeft enkele jaren geleden de mogelijkheid gekregen om problemen aan te pakken en voor verbetering te zorgen. Deze kans heeft de school echter niet gegrepen. Er is geen zicht op verbetering, wat het stopzetten van de financiering tot gevolg heeft.

Ik vraag me hardop af hoeveel herkansingen een slecht presterende school moet krijgen. Als leerlingen niet slagen, hebben ze over het algemeen één herkansing, maar voor scholen lijken jarenlange herkansingen de norm.” Volgens Straus moeten scholen hun zaakjes veel sneller op de rit hebben na een negatieve beoordeling van de Onderwijsinspectie. ,,We hebben het hier wel over een gehele schoolperiode van kinderen waar het onderwijs onder de maat is. Laat de sluiting van het Ibn Ghaldoun een waarschuwing zijn voor alle andere scholen die een loopje nemen met de kwaliteit en zo hele generaties op achterstand zetten. Ook een school kan zakken voor het examen”.

Staatssecretaris Dekker heeft op verzoek van Straus

toegezegd de mogelijkheden te onderzoeken om deze falende schoolbestuurders een halt toe te roepen en zo te voorkomen dat zij eenvoudigweg een nieuwe school kunnen starten. ,,Als deze groep schoolbestuurders een nieuwe school opricht, kan er redelijkerwijs worden aangenomen dat de nieuwe school wederom problemen tegemoet gaat”, aldus Straus. De VVD wil daarom dat er criteria worden ontwikkeld om falende schoolbestuurders aan te kunnen merken en ze te

weerhouden een nieuwe school te starten. Straus: ,,Onderwijsvrijheid is een

groot goed, maar deze vrijheid betekent geen vrijblijvendheid. Zeker niet als

de onderwijskwaliteit daaronder te lijden heeft.”