Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 2 september 2013, 15:04.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Terug van het zomerreces! Afgelopen week heeft de Tweede Kamer al vergaderd over de situatie in Syrië. Als er iets is dat we voor de bevolking van Syrië kunnen doen, is het humanitaire hulp bieden. Volkenrechtelijk is er geen basis voor ingrijpen. Geen resolutie van de Veiligheidsraad, er is geen sprake van zelfverdediging, de verantwoordelijkheid om te beschermen kan niet gebruikt worden zonder VN resolutie en er is geen enkele zekerheid of de gevolgen van militair ingrijpen de situatie van de burgerbevolking in Syrië zal kunnen verbeteren.

Ik ben het eens met de uitspraak van Bart Smout: Alles wat we besteden aan oorlogstuig gaat in vlammen op, wat we besteden aan Syrische vluchtelingen kan een verschil maken.

Afgelopen vrijdag heb ik gesproken op de conferentie Enfoque Político-Jurídico da Defesa dos Animais In Brasilia. Via een snelle internetverbinding was ik in staat om zo ver van huis te spreken direct nat het Syrië debat in Nederland. Geweldig nieuws is dat ongeveer 50 mensen het plan hebben opgevat ook in Brazilië een Partij voor de Dieren op te richten! Tijdens de conferentie heb ik ook een oorkonde uit kunnen reiken van onze partij aan de jongste filosoof die ik ooit ontmoet heb, de 4-jarige Luiz Antonio. Hij heeft inmiddels miljoenen mensen aan het denken gezet met zijn wijze woorden over het (niet) eten van dieren. Kijk maar!

De hittegolf tijdens de afgelopen zomer vormde aanleiding extra aandacht te geven aan diertransporten. Ik heb onder andere een werkbezoek gebracht aan een verzamelcentrumwaar dieren uit verschillende boerderijen samenkomen. Deze dieren worden dan in een wagen gezet op transport richting een slachterij of voor verdere opfok. Doordat dieren elkaar niet kennen, kan dit uitlopen op vechtpartijen met ernstige verwondingen als gevolg.

Toen ik er was werden er 1200 biggen van een paar weken oud op internationaal transport gezet richting Duitsland. In Duitsland worden deze biggen vetgemest waar zij op latere leeftijd weer op transport moeten richting een slachterij. En zo gaat het gesleep met dieren maar door. Dit moet stoppen! Ten eerste moet de controle op het transport veel beter. Gelukkig is er een motie van ons aangenomen die er voor zorgt dat de overheid weer verantwoordelijk is voor de controle in plaats van dat dit bij de sector zelf ligt.

Heftig nieuws uit de VS. Bosbranden in Californië bedreigen het nationale park Yosemite, waarin de oudste en grootste levende organismen ter wereld leven. Al 54.000 hectare natuur is verwoest. Hopelijk lukt het de Amerikanen om de prachtige en zeer waardevolle Sequoia’s te redden. Kijk hier hoe prachtig deze bomen zijn. Afgelopen week kwam Harvard met een onderzoek naar buiten waarin het verband tussen de toename van het aantal bosbranden en klimaatverandering wordt aangegeven.

Op 20 augustus was de koek al op voor dit jaar. We bereikten die dag Earth Overshoot Day, wat betekent dat we vanaf 20 augustus al een voorschot op de toekomst nemen. We gebruiken alle grondstoffen van de aarde vanaf nu meer dan de aarde weer bij kan maken.

Wat een doorbraak: India verbiedt shark-finning (shark-finning is het ontvinnen van haaien, waarna de haai weer terug wordt gegooid in de zee en een gruwelijke dood sterft). India was samen met Indonesië verantwoordelijk voor twintig procent van het wereldaanbod. Nu de rest nog! Zie voor meer informatie http://www.stopsharkfinning.net.

Dassen zijn hun leven niet meer zeker in de Groot-Brittannië. De regering heeft besloten massaal dassen te gaan doden, omdat dassen misschien het tb-virus zouden kunnen overbrengen op koeien. TB (tuberculose)is voor koeien een gevaarlijke ziekte. Het is mogelijk de dassen in te enten tegen tb, maar dat vindt de regering te lang duren. Ongelofelijk dat dassen het slachtoffer moeten worden van de hardnekkige gedachte dat mensen niet zonder melk zouden kunnen en boeren niet zonder jagers. Dit is de link naar de petitie om het massale afschot van dassen te stoppen!

Deze wil ik jullie niet onthouden: Why do we judge their intelligence on our ability to understand them?

Vanaf deze week weer volop aan het werk in de Kamer! Tot volgende week, Marianne