Verkoelend stadswater nog altijd broeinest van micro-organismen

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 1 augustus 2013, 0:12.

Tijdens een hittegolf zoeken veel mensen verfrissing op. Ieder jaar worden alle Europese open zwemlocaties op tal van criteria gecontroleerd, een test die bovendien onlangs sterk aangescherpt is. "Een belangrijke categorie wordt daarbij elke keer over het hoofd gezien", zegt Judith Merkies namens de PvdA in het Europees Parlement. "Stadswater, zoals water in fonteinen en waterspeelplaatsen, wordt namelijk nauwelijks gecontroleerd." Ze roept het Europees Milieuagentschap op met een actieplan te komen.

Het Europees Milieuagentschap brengt jaarlijks een monitor uit voor zwemwater, waarin open zwembaden worden doorgelicht op de aanwezigheid van een aantal bacteriën. Na een zeer negatieve evaluatie enkele jaren geleden, heeft Nederland zich de voorbije jaren hard ingezet voor het verbeteren van de kwaliteit van zwemwater. Dit leidde tot een daling van het aantal slechte baden vorig jaar met ruim één derde.

Merkies: "Het is goed dat zwemwater zo scherp in de gaten wordt gehouden, maar juist op dit soort warme dagen zoeken veel mensen verkoeling in stadswater. Fonteinen kunnen broeihaarden zijn van bacteriën, die onder meer door vogels worden overgebracht. Ook in grachten worden, onder meer door slechte aansluiting van riolen, grote kolonies van schadelijke bacteriën gevonden die ook in ontlasting worden aangetroffen. Op dit moment voelt geen enkele overheid zich geroepen hier tegen op te treden".

Merkies benadrukt dat ze niet vraagt om een fonteinenpolitie: "het gaat niet om risico-uitsluiting, maar om risico-beheersing. Dat laatste gebeurt nu nog onvoldoende. Water dat uitnodigt tot verkoeling moet niet tot misselijkheid en ziekten leiden. Als het Europees Milieuagentschap hier meer aandacht voor heeft, leidt dat tot meer bewustzijn bij mensen en overheden.”