Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 15 juli 2013, 13:04.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

In dit laatste Worldlog voor de zomerstop breng ik je graag op de hoogte van het laatste nieuws.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken, waar ook landbouw onder valt, gaat op ons aandringen onderzoek doen naar het dumpen van vis op zee. Onlangs onthulde Greenpeace dat een Nederlandse supertrawler anderhalf miljoen dode haring in zee gooide om ruimte te maken voor een school haring van (nog) betere kwaliteit. Deze zogenaamde ‘highgrading’ is verboden, maar er is nauwelijks controle op visserij op open zee. Wij willen een harde aanpak van illegale visserij en hebben daarom de staatssecretaris gevraagd de omvang van de fraude in kaart te brengen. Naar aanleiding van onze motie hierover zegde de staatssecretaris toe zo’n onderzoek te starten.

De zomer is van start gegaan en veel mensen genieten van de warme zomerdagen. Maar tijdens deze periode hebben veel dieren het zwaar, zoals dieren die in potdichte veestallen leven waarbij de ventilatie niet (goed) werkt.

In de dichte stallen is ventilatie voor dieren noodzakelijk om te overleven. Ventilatie is zeer kwetsbaar voor technische fouten, die grote gevolgen kunnen hebben voor het dierenwelzijn. Door slechte ventilatie kunnen de ammoniakconcentraties binnen een stal sterk oplopen, wat bij dieren kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals irritaties aan de luchtwegen en het ontstaan van ziektekiemen. Ook leiden hogere temperaturen in de zomer tot ernstige welzijnsproblemen. Dieren hebben geen toegang tot frisse lucht en krijgen niet de mogelijkheid om bij hoge temperaturen af te koelen. Er worden helaas geregeld incidenten gemeld over defecte ventilatoren in stallen waardoor dieren kunnen stikken door het gebrek aan frisse lucht. Zo zijn er in juni nog 1100 varkens gestikt nadat het ventilatiesysteem in een stal uitviel.

Dit kan zo niet langer en daarom heeft onze fractie de regering via een motie opgeroepen tijdens de zomermaanden extra controles uit te voeren op temperatuur en luchtkwaliteit in de stallen. Ik ben erg verheugd dat ons voorstel voldoende steun kreeg in de Kamer, waardoor er extra controles uitgevoerd worden.

In Kenia is drie ton aan ivoor onderschept dat als pinda’s doorgevoerd werd naar Maleisië. De ivoorhandel moet snel stoppen!

Zoals gezegd was dit mijn laatste Worldlog voor de zomerstop, eind augustus verschijnt er weer een nieuw Worldlog. Hoe kan ik dit blog beter afsluiten dan met de filmpjes van Severn Suzuki en Luiz Antonio; twee jonge en inspirerende dierenbeschermers. Zeer de moeite waard om te bekijken!

En mocht je van de zomer ergens een momentje hebben om onze documentaires te bekijken of te delen met anderen, hier zijn ze:

De Haas in de Marathon

Sea The Truth

Meat the Truth

Fijne zomer!

Marianne