De Maas Driehoek, Week 22, 2013 - Hoofdinhoud
Afgelopen week bracht ik een werkbezoek aan Brussel en mocht ik de voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso, de hand schudden. Daarnaast kreeg ik natuurlijk de mogelijkheid om uitgebreider kennis te maken met de Eurocommissarissen en het Europees Parlement. Ik was er nog niet eerder geweest en ben iemand die een zo klein mogelijke overheid nastreeft. Mijn eerste indruk is dat er in Brussel nog een hoop werk te doen is.
Terug naar Den Haag waar - het zal u vast niet ontgaan zijn - de motie van wantrouwen in de Kamer nogal eens wordt ingezet. Zo heeft de VVD al een motie tegen de hele regering, premier Rutte, staatssecretaris Weekers, minister Schippers en staatssecretaris Teeven moeten behandelen. Een zwaar politiek middel dat gebruikt kan worden om een minister of staatssecretaris naar huis te sturen. Gemeenteraden hebben dat instrument ook en ik weet uit ervaring hoeveel impact het heeft om als wethouder of college zo'n vertrouwensmotie tegen je ingediend te krijgen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.
Het lijkt erop dat de stap voor het indienen van een motie van wantrouwen in de Tweede Kamer een hele kleine is. Ik vind dat best jammer. In de eerste plaats omdat mensen die verder van de politiek afstaan niet meer begrijpen wat de meerwaarde van zo'n motie is. Maar ook - en dan vooral lokaal - omdat vaak vergeten wordt dat een motie van wantrouwen een zware druk op een politiek bestuurder legt en kan leiden tot direct vertrek en dus verlies van baan.