Nieuw cohesiebeleid: minder beton, meer banen - Hoofdinhoud
Europese fondsen voor regio's focussen de komende zeven jaar meer op banen en innovatie. Niet langer spenderen we te veel EU-subsidies aan nieuwe wegen en bruggetjes. Het creëren van 'slimme' en 'groene' banen is veel belangrijker om uit de crisis te komen. Ik ben de hoofdonderhandelaar voor het Europees Parlement voor de hervorming van het Cohesiebeleid.
De hervorming werd op 10 juli goedgekeurd door de commissie voor Regionaal Beleid in het Europees Parlement.
Cohesiebeleid is de grootste budgetpost van de Europese Unie. De komende zeven jaar is circa 325 miljard euro beschikbaar in de Structuur- en Investeringsfondsen, om de economie te ondersteunen in alle Europese regio's van alle 28 EU-lidstaten. Voor Nederland is ruim 1,5 miljard euro weggelegd vanuit dit fonds.
Dankzij onze voorstellen zorgt het cohesiebeleid voor meer groei en banen in de regio's. Het geld wordt gebruikt om regio's zich te laten specialiseren. "Slimme Specialisatie" (RIS3) is een criterium om EU-geld te krijgen. Zo moeten er meer innovatieve "valley's" in Europa komen. Door excellente onderzoekcentra te verbinden stimuleren we een goede output en productie. Dit noem ik de 'Sillicon Valley's van Europa'.