Europese Commissie zet fosforschaarste op de agenda, maar vergeet maatregelen te nemen - Hoofdinhoud
Na lang wachten presenteerde de Europese Commissie dinsdag eindelijk een rapport over het duurzaam gebruiken van fosfor, een essentiële meststof en daarmee cruciaal voor onze voedselvoorziening. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vraagt al jaren aandacht voor het feit dat de fosfor-voorraden snel opraken. Hij vindt de uitkomst van het rapport echter zeer teleurstellend: Het noemt geen enkele concrete maatregel om fosfor-schaarste te voorkomen.
Fosfor is onmisbaar
Het valt Eickhout tegen dat na jarenlang getreuzel de Europese Commissie zich nog steeds afvraagt óf wel wel efficiënt moeten omgaan met fosfor. “Hoeveel signalen heeft de Europese Commissie nog nodig voordat ze met voorstellen komt die recycling van deze kostbare hulpbron daadwerkelijk centraal stelt? Voor onze landbouw is fosfor onmisbaar.”
Het efficiënter gebruiken van fosfor en zorgen voor meer recycling heeft vele voordelen:
-
-Het leidt tot minder watervervuiling
-
-We zijn minder afhankelijk van import
-
-Het is goed voor klimaat en biodiversiteit
Lokale werkengelegenheid
Er zijn is in de Europese Unie amper meer fosfaatgesteente te vinden, we zijn voor meer dan negentig procent afhankelijk van import van fosfor uit landen als Marokko en China. Toch lozen we gebruikte fosfor (via onze rivieren) rechtstreeks in de zee. “Zonde, aangezien we fosfor ook prima kunnen recyclen en het veel efficiënter kunnen inzetten”, legt Eickhout uit. “En als bonus zorgt het ook nog voor lokale werkgelegenheid.”
Er bestaan al technieken die fosfor uit afvalwater kunnen terugwinnen en die worden ook al in Nederland toegepast. Maar het faillissement van chemiebedrijf Termphos, dat recycling van fosfor centraal wilde stellen, laat zien dat de huidige marktregels nog steeds import van fosfor bevoordelen ten opzicht van hergebruik.
Europese beleidsprioriteit
Eickhout wil dat de Europese Unie het recyclen van fosfor nu echt tot beleidsprioriteit maakt om zo de verspilling te stoppen. Zweden heeft zich bijvoorbeeld al tot doel gesteld om zestig procent van de fosfor uit afvalwater te recyclen voor gebruik op landbouwgrond.