Nieuwsbrief zomer 2013 - Hoofdinhoud
Beste heer/mevrouw
Het eerste politieke seizoen na de verkiezingen en kabinetsformatie eind 2012 loopt ten einde. Dankzij jouw steun kon ik mij weer volop inzetten in de Tweede Kamer.
Er was trouwens alle reden om er met veel energie in te gaan: een slecht pensioenplan van sociale partners en kabinet, een aanhoudende economische crisis in Nederland en in Europa, die leidt tot grote werkloosheid. En verschrikkelijke oorlogen en opstanden in het Midden Oosten, waar de Arabische lente leidt tot bloedvergieten in Syrië en in Egypte.
Met de blik vooruit op het komende seizoen staat één ding vast: het kabinet moet keuzes maken en plannen indienen. Aankondigingen van beleid zijn nog geen beleid. De snel oplopende (jeugd)werkloosheid dwingt ook tot krachtig en éénduidig beleid. Het CDA zal het kabinet en de maatschappelijke partners aanmoedigen met zulk beleid te komen. Beter laat dan nooit.
Belangrijke onderwerpen waar ik de komende tijd zeker mee bezig zal zijn, zijn de derivatenposities bij scholen, woningbouwcorporaties en andere instellingen met impliciete overheidsgaranties en het voorkomen van fraude en misbruik in ons toeslagenstelsel.
Ik wens je een mooie zomer. Zelf zal ik hem benutten om een aantal dossier op te pakken zoals het nieuwe pensioenstelsel. En morgen, donderdag ga ik naar Londen en spreek daar over de Europese pensioenplannen met de commissievoorzitter en commissieleden van het Britse lagerhuis.
Hartelijke groet,
Pieter Omtzigt
Pensioenen-1
De sociale partners hebben een plan bedacht waarbij je uit je netto inkomen 0,056% van je pensioengevend inkomen netto per jaar mag sparen. Voor een modaal werknemer is dat €11 per jaar. Daarvoor krijg je een pensioenoverzicht. En na twintig jaar werken mag de werkgever het pensioen eenzijdig afkopen. Het CDA heeft nee gezegd tegen dit compromis en ook tegen de verlaging van de pensioenopbouw en vindt dat er eerst ook gekeken moet worden naar de kosten van pensioenfondsen
Pensioenen-2
Het CDA heeft voor een wet gestemd die het bestuur van pensioenfondsen verandert. Hierbij zijn ook drie wijzigingsvoorstellen van het CDA aangenomen. Zo kan een pensioenfonds nietzomaar zijn pensioenregeling omzetten zoals Shell deed en krijgen deelnemers en gepensioneerden meer advies-en beroepsrechten.
Belastingen op auto’s
Op semi-elektrische auto’s zit soms meer dan 50% subsidie, terwijl je ze gewoon als benzine auto kunt rijden en ze dan geen enkele milieuwinst opleveren. Dat kost honderden miljoenen en er is geen reden om dit beleid zo voort te zetten, zie deze blog en Kamervragen.
Wapens aan Syrië
Het CDA is tegen het leveren van wapens aan Syrië en heeft dat herhaaldelijk via vragen en moties kenbaar gemaakt. De minister weigerde zijn eigen volkenrechtelijk adviseur, professor Nollkaemper om advies te vragen. Het CDA nodigde hem dus uit voor een hoorzitting in de Kamer. Daar bevestigde hij dat wapenleveranties aan de rebellen illegaal zijn. De regering weigerde die positie over te nemen en dus schreef hij dat spontaan in een officieel advies aan minister Timmermans. Die blijft echter achter het onuitvoerbare EU compromis staan dat je wapens mag leveren aan de democratische rebellen in Syrië, maar dat die niet gebruikt mogen worden door andere rebellen. Dit gaat niet.
Hulp aan het regime-Morsi in Egypte
Het afgelopen jaar heb ik twee keer een motie (een, twee) ingediend om de miljarden EU hulp en leningen aan het regime van Morsi stop te zetten. Beide keren stemden CU, SGP en PVV meer en de anderen tegen, zodat hij verwerpen werd.
Waarom we dit deden? Omdat het parlement buiten spel gezet, de rechter bedreigd en journalisten aangeklaagd. Omdat Christenen in de knel kwamen. Omdat verenigingen het werk onmogelijk gemaakt werd. Omdat de Europese rekenkamer aangaf dat er geen enkele controle was op waarvoor de gelden gebruikt waren.
De hulp is nu gestopt omdat het regime van Morsi omver geworpen is.