Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 1 juli 2013, 15:55.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

We hebben weer een doorbraak bereikt deze week! Controle diertransport ligt nu 100% bij de overheid. De regering gaat mijn aangenomen motie uitvoeren en het toezicht op het transport van dieren per 1 januari 2014 weer in handen stellen van de overheid.

De controle wordt nu nog overgelaten aan de diertransportsector zelf. Dat heeft geleid tot talloze problemen. In de afgelopen jaren heeft het kabinet steeds beloofd dat het zou ingrijpen als zelfregulering niet zou werken. De Partij voor de Dieren is al lange tijd kritisch op het functioneren van het toezicht op diertransport. Zelfregulering binnen de diertransportsector blijkt structureel niet te werken.

De Kamer is duidelijk geweest: de overheid moet doen waar ze voor is, namelijk normstelling, controle en handhaving. Snelheidscontroles leg je ook niet in handen van de BOVAG of de ANWB. We zijn blij dat het toezicht eindelijk weer terugkomt bij de overheid en zullen ons blijven inzetten om het gesleep met dieren te stoppen. Dieren worden uren - regelmatig dagenlang - in overvolle vrachtwagens gestopt op weg naar het goedkoopste slachthuis.

Deze week kwamen veel debatten in de Tweede Kamer aan de orde. In het debat over de extra bezuinigingen heb ik de regeringspartijen opgeroepen te stoppen met hun koortsachtige zoektocht naar hernieuwde groeiscenario’s als oplossing voor de economische crisis. Het is naïef om te blijven geloven in economische groei in een wereld die ecologische grenzen kent. De regeringspartijen streven een samenleving na waar meer consumeren het hoogste doel is. Economische groei beloven terwijl het systeem is vastgelopen, is tekenend voor de onmacht van traditionele politieke partijen. De kwaliteit van ons bestaan, zoals een schone leefomgeving en het behoud van de natuur, vormt niet het uitgangspunt van beleid zolang we onze zorgen en verlangens blijven uitdrukken in geld.

De Partij voor de Dieren pleit voor een radicale koerswijziging in het overheidsbeleid. In mijn boek Meer! staan mooie handelingsperspectieven!

Ook was er een debat over de ganzenvergassing, waarover ik ook schreef in mijn blog van week 22. Ik heb ingezet op een einde aan de vossenjacht. Elk jaar worden zo’n 30.000 vossen geschoten in Nederland. Het is absurd om ganzen te vergassen en door hobbyjagers af te laten schieten terwijl de natuurlijke vijand van de gans even hard wordt vervolgd. Het vergassen van ganzen is zinloos en wreed en draagt niet bij aan veiligheid van mens en dier. Er moeten diervriendelijke alternatieven worden ingezet om de veiligheid rond Schiphol te verbeteren en landbouwschade te verminderen.

Het vergassen van ganzen rond Schiphol moet worden beëindigd. Het massaal doden van de dieren is dweilen met de kraan open, omdat Nederland door de intensieve landbouw een voedselparadijs is voor ganzen. Zolang ganzen met oogstresten van voedselgewassen naar Schiphol worden gelokt, zal de vliegveiligheid in het geding blijven De veiligheid van vliegpassagiers kan niet worden overgelaten aan de vrijwillige keuzes van boeren die voedselgewassen telen rond Schiphol, vaak zelfs op gronden die in bezit zijn van de Rijksoverheid.

Dan nog een nieuwtje tot slot: deze herfst organiseren we het World Coference for Animal Rights Parties! Wordt vervolgd!

Marianne