Europa: word volwassen! - Hoofdinhoud
Veel mensen reageerden de afgelopen tijd geschokt toen bleek dat we bespioneerd en afgeluisterd worden. Ze waren nog geschokter toen bleek dat onze beste vriend en bondgenoot er achter zat: de Verenigde Staten. Die “speciale relatie” die we met ze hebben, is kennelijk toch niet zo bijzonder voor ze. De vermoedens die ik al langer had, worden nu bevestigd.
Door heel Europa werd woedend en verontwaardigd gereageerd op het botte gedrag van de Amerikanen, maar voor een groot deel hebben we dit alles aan onszelf te wijten. Terwijl Europeanen praten over die speciale relatie en verliefd naar Amerika kijken, is de VS gewoon bezig haar eigen belang veilig te stellen. De Europese Unie stelt systematisch de betrekkingen met de Amerikanen boven de rechten van de 500 miljoen Europeanen.
Europa moet opgroeien en volwassen worden, tot een volwaardige politieke unie. Het is in ieders belang om die “speciale relatie” meer gelijkwaardig en gezond te maken. We hebben méér, niet minder Europa nodig. Een sterk Europa zal een betere en meer volwaardige partner voor de VS zijn.
Het spionageschandaal stelt Europa op de proef. Nu moet de EU bewijzen dat ze bereid is om de rechten van al haar inwoners te beschermen. Ik heb alvast wat aanbevelingen op een rij gezet:
-
1.D66 pleitte er weken geleden al voor: de VS moet om opheldering gevraagd worden. Alhoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat alle feiten op tafel komen te liggen, moet de Amerikaanse regering wel tekst en uitleg geven aan de Europese autoriteiten. Niet in besloten bijeenkomsten, maar op het hoogste politieke niveau. Het Europees Parlement moet de Amerikaanse president uitnodigen om tijdens de plenaire vergadering te spreken over deze kwestie. Niets nieuws, vice-president Joe Biden ging hem al voor over de berichten over SWIFT.
-
2.Het Europees Parlement moet een parlementaire onderzoekscommissie opzetten. Dit gebeurde eerder al in 2001 naar het vergelijkbare spionageprogramma Echelon. De conclusies moeten een basis vormen voor een eigen Europese veiligheidsstrategie.
-
3.De Europese Commissie moet stappen ondernemen om de extraterritoriale toepassing van Amerikaanse wetgeving op het grondgebied van de EU te beëindigen.
-
4.De nieuwe Europese cybersecurity eenheid binnen Europol moet deze spionage door een ander land onderzoeken.
-
5.Het bestaan van de Europese geheime dienst Intcen moet eindelijk worden erkend en ingebed in een degelijk institutioneel kader. De dienst moet worden onderworpen aan alle normale rechtsregels.
-
6.De Europese raad en de Commissie moeten een grondige evaluatie van het antiterrorismebeleid uitvoeren. In 2011 is dit verzocht door het Parlement na een rapport van mijn hand.
-
7.De “anti-FISA”-paragraaf moet opnieuw worden ingebracht in de richtlijn voor gegevensbescherming. Deze paragraaf gaat over de doorgifte van persoonsgegevens ten behoeve van opsporing in derde landen. Op instigatie van de VS is deze geschrapt uit de oorspronkelijke voorstellen van de Europese Commissie.
-
8.De overeenkomsten tussen de EU en de VS over doorgifte van passagiersgegevens (PNR) en bankgegevens (TFTP/Swift) moeten worden opgeschort of beëindigd. Safe Harbour moet worden afgeschaft.
-
9.De onderhandelingen over een transatlantische overeenkomst inzake gegevensbescherming moeten worden opgeschort totdat er duidelijkheid is verschaft over het spionageschandaal.
-
10.De gesprekken over een Transatlantisch handels- en investeringsverdrag tussen de EU en de VS moeten niet afgebroken worden, maar de overeenkomst mag pas worden ondertekend als de spionagekwestie is opgelost. De overdracht van gegevens moet nadrukkelijk buiten de overeenkomst blijven. De Europese Commissie moet opperste openbaarheid betrachten over het handelsakkoord.
-
11.Het veto dat de VS feitelijk heeft over de toegang tot documenten moet eindigen. Eurowob aanvragen geweigerd op verzoek van de VS moeten ogenblikkelijk toegekend worden, zoals bijvoorbeeld de aanvraag tot toegang tot de evaluatie van het SWIFT-akkoord. Weigering om toegang tot documenten te verlenen met beroep op de uitzonderingsgrond ‘schadelijk voor transatlantische betrekkingen’ is nu bewezen ongeloofwaardig en onaanvaardbaar.
Klik hier voor een overzicht van alle door Sophie in ‘t Veld gestelde vragen over de periode 2009-2013