Zoek Europese aansluiting in de energietransitie - Hoofdinhoud
"Het wordt praktisch onmogelijk om de ambities van 16% duurzame energie uit het regeerakkoord te halen", stelt het Planbureau voor de Leefomgeving vandaag in haar rapport Wissels Omzetten. De uitspraak komt op het moment dat de laatste hand aan het energieakkoord gelegd wordt. Ik hoop en reken op een SER-akkoord dat oog heeft voor de grote energie-uitdagingen die we op dit moment kennen. Tegelijk staat één ding vast: deze uitdagingen kan Nederland niet alleen aangaan. Europese oplossingen zijn nodig.
Ook het rapport van het Planbureau van de Leefomgeving realiseert zich dit: "Duitsland kan misschien op eigen kracht een Energiewende bewerkstelligen, maar Nederland is hiervoor te klein". Voorgesteld wordt om nadrukkelijk aansluiting te zoeken bij de Europese aanpak, om zo in EU-verband dure en complexe doorbraaktechnologieën te ontwikkelen.
Er zijn meer redenen waarom Europese afspraken gewenst zijn. Doordat Duitsland nu een stimuleringsprogramma voor duurzame energieopwekking uitvoert (waarbij mensen voor hun opgewekte stroom een vaste prijs krijgen), worden mensen aangezet om zoveel mogelijk energie te produceren en op het net te zetten. Dit zorgt voor een overschot energie die op dit moment de Nederlandse markt overspoelt. Goede afspraken kunnen dit soort verstoringen voorkomen.
Ook is er harmonisatie nodig rond belastingen en rond het gebruik van grondstoffen die nodig zijn voor het aanleggen van een duurzame energie-infrastructuur. Hiermee is niet gezegd dat Europa één energiebeleid moet voeren, maar wel dat we - zoals we dat met het interne-marktbeleid proberen - samenwerken om obstakels weg te halen. Want uiteindelijk is het energievraagstuk één van de grootste uitdagingen waar Europa op dit moment voor staat. En dat vraagstuk kan Nederland in haar eentje niet oplossen.