27033, nr. 17 - Motie om aan te geven of en in hoeverre een vergoeding voor extra kosten van een referendum op zijn plaats is - Invoering van het correctief referendum (Grondwetswijziging, tweede poging, eerste lezing)

Deze motie werd op 31 januari 2001 ingediend door het Tweede Kamerlid Jan te Veldhuis (VVD)1 bij de behandeling van het wetsvoorstel Invoering van het correctief referendum (Grondwetswijziging, tweede poging, eerste lezing) en was mede ondertekend door Peter Rehwinkel (PvdA)2 en Olga Scheltema-de Nie (D66)3.
 
Het zgn. dictum luidt als volgt:
 

verzoekt de regering, mede gezien het Bestuursakkoord nieuwe stijl, aan te geven of en in hoeverre een kostenvergoeding op haar plaats is, al dan niet na overleg met het IPO en de VNG, en de Kamer daarover zo spoedig mogelijk te rapporteren.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 31 januari 2001, motie, 27033, nr. 17     KST51067
Motie om aan te geven of en in hoeverre een vergoeding voor extra kosten van een referendum op zijn plaats is
publicatie: 5 februari 2001
 

2.

Dossier

  • 27033 - Invoering van het correctief referendum (Grondwetswijziging, tweede poging, eerste lezing)

  • 1. 
    In de Achterhoek geboren, maar in Zeeland woonachtige VVD'er die algemeen als een deskundig en gewaardeerd Tweede Kamerlid werd beschouwd. Aanvankelijk hield hij zich vooral bezig met milieu, visserij en waterstaat. Later werd hij eerste woordvoerder op het gebied van staatsrechtelijke onderwerpen en het koninklijk huis. Vóór hij Kamerlid werd, werkte hij bij een gemeente, een waterschap en de provincie Zeeland.
     
  • 2. 
    PvdA-politicus en burgemeester, die in Tweede en Eerste Kamer woordvoerder was voor staatsrechtelijke vraagstukken, het koninklijk huis en binnenlands bestuur. Bouwde als Tweede Kamerlid op die terreinen snel een goede naam op. Hield zich ook bezig met hoger onderwijs en was een pleitbezorger voor LHBTI-rechten. Voor zijn Kamerlidmaatschap medewerker staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, particulier secretaris van minister Ritzen en stafmedewerker van de WBS. Werd in 2004, anderhalf jaar na zijn vertrek uit de Tweede Kamer, burgemeester in Naarden en bleef dat vijfenhalf jaar. Was in die tijd tevens Eerste Kamerlid (2007-2009). Zijn burgemeesterschap van Groningen eindigde na ruim vier jaar voortijdig. Keerde vanaf 2017 terug als waarnemend burgemeester van respectievelijk Zaltbommel, Bergen (NH), Dijk en Waard (NH) en Voorne aan Zee (ZH) en sinds 2025 Alphen aan den Rijn.
     
  • 3. 
    Gedurende ruim twaalf jaar woordvoerster van de D66-Tweede Kamerfractie op het terrein van het binnenlands bestuur en een gedegen pleitbezorgster van bestuurlijke vernieuwing. Was wetenschappelijk medewerker staats- en administratiefrecht in Leiden, wetgevingsjuriste op het ministerie van Binnenlandse Zaken, (vice)partijvoorzitter, gemeenteraadslid en wethouder. Behalve bestuur en democratie hadden ook het politie- en ambtenarenbeleid en de relaties met de Antillen haar belangstelling. Echtgenote van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema.