26156, nr. 7 - Motie over onwenselijkheid uitschrijven raadplegend referendum door een bestuursorgaan niet m.b.t. eigen besluitvorming - Invoering van het correctief referendum (Grondwetswijziging, tweede lezing)
vraagt de regering een wettelijke regeling te treffen om het uitschrijven van dergelijke referenda onmogelijk te maken.
Inhoudsopgave
2 |
10 februari 1999, gewijzigde motie, 26156, nr. 7
KST33655 Gewijzigde motie over onwenselijkheid uitschrijven raadplegend referendum door een bestuursorgaan niet m.b.t. eigen besluitvorming publicatie: 15 februari 1999 |
- 1.PvdA-politicus en burgemeester, die in Tweede en Eerste Kamer woordvoerder was voor staatsrechtelijke vraagstukken, het koninklijk huis en binnenlands bestuur. Bouwde als Tweede Kamerlid op die terreinen snel een goede naam op. Hield zich ook bezig met hoger onderwijs en was een pleitbezorger voor LHBTI-rechten. Voor zijn Kamerlidmaatschap medewerker staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, particulier secretaris van minister Ritzen en stafmedewerker van de WBS. Werd in 2004, anderhalf jaar na zijn vertrek uit de Tweede Kamer, burgemeester in Naarden en bleef dat vijfenhalf jaar. Was in die tijd tevens Eerste Kamerlid (2007-2009). Zijn burgemeesterschap van Groningen eindigde na ruim vier jaar voortijdig. Keerde vanaf 2017 terug als waarnemend burgemeester van respectievelijk Zaltbommel, Bergen (NH), Dijk en Waard (NH) en Voorne aan Zee (ZH) en sinds 2025 Alphen aan den Rijn.
- 2.VVD-politicus met grote welsprekendheid, die op 35-jarige leeftijd in het Kamergebouw overleed. Hij was toen anderhalf jaar Tweede Kamerlid. 'Minervaan', die bij die Leidse studentenvereniging bestuurlijk actief was. Was voor hij Kamerlid werd als docent bestuursrecht werkzaam bij de Universiteit Leiden en was zelfstandig bestuursrechtadviseur. Velen zagen in hem een 'opvolger' van VVD'ers als Vonhoff, Geertsema en Annelien Kappeyne van de Coppello.