Verjaardag SPD viering waard

Met dank overgenomen van D.M. (Diederik) Samsom i, gepubliceerd op vrijdag 24 mei 2013, 17:02.

Foto PvdA

Een verjaardag vieren kan op verschillende manieren. In stilte bijvoorbeeld. Of in kleine kring met vrienden en familie. Of op de manier waarop de Duitse sociaaldemocratische partij - de SPD - haar 150e verjaardag vierde.

Op 22 en 23 mei streek de Europese en mondiale sociaaldemocratie neer in de stad waar in 1863 een kleine groep sociaaldemocraten de SPD oprichtte: Leipzig. Daar werd teruggekeken op de turbulente en indrukwekkende geschiedenis van onze Duitse zusterpartij. 150 jaar waarin de SPD betrokken was bij vrijwel iedere beslissende stap op het pad van vooruitgang, het vergroten van gelijkheid en het omarmen en ondersteunen van (hernieuwde) vrijheid. Bij de opbouw na de Eerste Wereldoorlog, in de strijd tegen nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog, bij de wederopbouw erna en bij de val van de Muur en de daaropvolgende Duitse eenwording. Iedere keer lieten SPD'ers zien wat de idealen van vrijheid, gelijkheid en solidariteit betekenen.

Ik had het genoegen om samen met onze internationaal secretaris Kirsten Meijer aanwezig te zijn bij deze speciale viering. Tijdens de vergadering van Europese sociaal-democratische partijleiders (PES Leaders) die ter gelegenheid van de viering ook in Leipzig plaatsvond en daarbuiten keken mijn collega's en ik echter niet alleen terug. We keken ook vooruit. Naar de parlementsverkiezingen in Duitsland (september 2013) en naar de Europese verkiezingen van 2014. Naar de manier waarop in Europa en daarbuiten progressieve politieke weer de politiek van hoop en vooruitgang kan worden. Weg van de makkelijke retoriek en lege verwijten naar anderen, die misschien goed mogen klinken, maar geen hoopgevend of geloofwaardig antwoorden bieden op de problemen waar mensen vandaag de dag mee worstelen.

Die problemen kunnen we oplossen als we erin slagen om Europa blijvend en sterker dan voorheen uit de crisis te halen. Met een gezonde financiële sector, waarbij financiële instellingen weer in dienst staan van de reële economie. Met een moderne arbeidsmarkt met een beter evenwicht tussen vaste en flexibele arbeid en waar jongeren en ouderen een eerlijke kans krijgen. Met het juiste evenwicht tussen financiële degelijkheid enerzijds en investeren in de economie anderzijds. Met een urgente aanpak van de jeugdwerkloosheid, die inmiddels het perspectief voor een hele generatie dreigt weg te nemen.

Op al die vlakken bespeurde ik een groeiende consensus en een groeiend vertrouwen onder mijn Europese collega's. En dat is goed nieuws. Dat goede nieuws werd bovendien versterkt door een ander onderdeel van het programma in Leipzig: de oprichting van de Progressive Alliance, een nieuw samenwerkingsverband tussen progressieve partijen, denktanks en non-gouvernementele organisatie wereldwijd. Daarmee hebben we, na de teleurstellende ontwikkelingen in de Socialistische Internationale, weer een effectief mondiaal platform voor progressieve politiek. Ook dat was een viering waard. Op naar een sterker en socialere toekomst.