Europese Raad 22 mei 2013
Op woensdag 22 mei 2013 vond er een Europese top van staatshoofden en regeringsleiders plaats in Brussel. Op deze toppen worden de prioriteiten van de Europese Unie1 vastgesteld. Op 22 mei stonden het belastingbeleid en het energiebeleid hoog op de agenda. Verder kwamen de verdieping van de EMU2 en buitenlandse betrekkingen ter sprake.
Inhoudsopgave
Op een vergadering in maart 2013 had de Raad al besproken dat belastingfraude aangepakt moest worden. Op 22 mei bogen de regeringsleiders zich over het doeltreffender innen van belastingen en de aanpak van belastingontduiking, - fraude, en - paradijzen3.
De Raad besprak het energiebeleid in het kader van de inspanningen van de EU om groei, banen en concurrentievermogen te stimuleren. Vooral drie punten kregen aandacht:
-
1.het voorrang geven aan de voltooiing van de interne energiemarkt
-
2.het belang om te investeren in het vernieuwen van de transport en distributie van energie
-
3.de hoge energieprijzen
Besloten werd om iedere lidstaat een eigen Eurocommissaris te laten behouden en de Europese Commissie dus niet vanaf 2014 te verkleinen. Dit was feitelijk in het kader van het Ierse referendum4 over het Verdrag van Lissabon al op verzoek van Ierland zo afgesproken.
Twee andere punten op de agenda waren de buitenlandse betrekkingen en het opmaken van de balans over de verdieping van de EMU.
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.De Economische en Monetaire Unie (EMU) is in 1991 opgericht door de Europese regeringsleiders. Het doel was een gezamenlijk economische politiek op te zetten, de prijsstabiliteit te bevorderen en de werking van de interne markt te verbeteren.
- 3.De Europese Commissie wil belastingontduiking- en ontwijking tegengaan. Dat wil zij doen door de wijze waarop bedrijven in de verschillende lidstaten belastingen betalen transparanter te maken en te harmoniseren. Het gebeurt volgens de Commissie te vaak dat bedrijven op wettige wijze belastingen ontwijken door afspraken met lidstaten te maken. Dit benadeelt andere bedrijven en belemmert de eerlijke concurrentie binnen de vrije markt.
- 4.De Ieren stemden op 2 oktober 2009 vóór goedkeuring van het Verdrag van Lissabon. Tijdens het vorige referendum op 12 juni 2008 stemde de Ierse bevolking nog tegen.
- 5.De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.