Regeerakkoord 1994
Met dank overgenomen van Parlement.com.
Het regeerakkoord 'Keuzes voor de toekomst' omvat de afspraken gemaakt tussen regeringspartijen PvdA1, VVD2 en D663, en vormde de basis voor het kabinet-Kok I4. Het regeerakkoord telde 43 pagina's. Centraal stonden bezuinigen en hervormingen van de sociale voorzieningen.
Dit waren een aantal van de belangrijkste beleidspunten uit het regeerakkoord:
Inhoudsopgave
-
-Korten van de salarissen van ambtenaren.
-
-Verder privatiseren van de Ziektewet, o.a. door meer nadruk op premies.
-
-Versoepelen reguleringen en meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt.
-
-Verkleinen van het begrotingstekort.
-
-Voorbereidingen treffen voor investeringen in luchthaven Lelystad.
-
-Hervorming studiefinanciering, met meer nadruk op leningen en verantwoordelijkheid van studenten zelf.
-
-Invoering van een wet voor jonggehandicapten.
-
-Ruimte bieden voor commerciële zenders, de tijdsduur van de voorziene concessie voor de publieke omroeporganisaties wordt beperkt tot vijf jaar.
-
-Tot stand brengen van een grotere Europese Unie, met een focus op verdergaande samenwerking op het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheids terrein, evenals vergroting van het democratisch gehalte van de Europese Unie.
-
-Immigratie op een Europees niveau regelen via een afgestemd asielbeleid.
-
-Uitgaven op het gebied van ontwikkelingssamenwerking baseren op BBP i.p.v. NNI.
-
-Inzetten op een Europese milieuheffing.
-
-Invoering correctief wetgevingsreferendum op nationaal en decentraal niveau.
-
-Ministeriele departementen moeten zich meer gaan focussen op kerntaken en moeten kleiner worden.
-
-Inzetten op decentralisering van bestuur waar mogelijk.
Meer over
- 1.De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 2.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 3.Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.
- 4.Aan dit eerste 'paarse' kabinet namen PvdA, VVD en D66 deel. Het werd op 22 augustus 1994 gevormd na de Tweede Kamerverkiezingen van 1994. De kleur paars refereerde aan de vermenging van het rood van de PvdA en het blauw van de VVD. PvdA-leider Wim Kok, minister van financiën en vicepremier in het voorgaande kabinet-Lubbers III, werd premier.
- 5.Het kabinet-Lubbers III hield na de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 71 van de 103 zetels over, waardoor voortzetting van de coalitie van PvdA en CDA uitgesloten was. Een coalitie van PvdA, VVD en D66 leek het meest voor de hand te liggen. Besprekingen tussen PvdA, VVD en D66 strandden echter na enige weken en er leek een impasse te ontstaan.
- 6.Regeringsprogramma's en regeerakkoorden hebben gemeen dat schriftelijk het voorgenomen beleid van een toekomstig kabinet wordt vastgelegd. Een regeringsprogramma kan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de coalitiefracties, maar dit is niet strikt noodzakelijk.