Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 25 maart 2013, 13:51.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Mijn week stond voor een deel in het teken van het koningshuis. Op 30 april legt Prins Willem-Alexander de eed af bij zijn inhuldiging tot koning. Parlementsleden leggen in Nederland eveneens een eed van trouw aan de Grondwet af bij hun ambtsaanvaarding. Van de leden van de Staten-Generaal wordt op 30 april verwacht dat ze trouw aan de koning zweren: “Wij zweren (beloven) dat wij Uw onschendbaarheid en de rechten van Uw Koningschap zullen handhaven.”

Wij hebben met z’n drieën (de voltallige fractie van de Partij voor de Dieren) een opinieartikel geschreven dat wij vinden dat het trouw zweren aan de koning op gespannen voet staat met de Grondwet en zelfs met de eed die de koning uitspreekt, waarin hij belooft de rechten van álle Nederlanders te beschermen. Ook die van parlementsleden om zonder last het volk te vertegenwoordigen. Kamerleden zouden dan ook geen loyaliteitsverplichtingen aan moeten gaan jegens een persoon, waar ze al een eed of belofte van trouw aan de grondwet hebben afgelegd.

Wij zullen aanwezig zijn in de Nieuwe Kerk waar de troonwisseling zal plaatsvinden, zullen de nieuwe koning van harte geluk wensen met zijn inhuldiging en hem een in alle opzichten voorbeeldige toekomst wensen, maar zullen dat doen zonder de eed of belofte af te leggen!

Het is tijd om de privileges van jagers fors in te perken. Daarom heb ik deze week twee voorstellen ingediend waardoor de jacht in Nederland vergaand beperkt zal kunnen worden.

Het ene initiatief zal zich richten op het sluiten van de plezierjacht op wilde eend, haas, konijn, fazant en houtduif, zodat komend jachtseizoen geen enkel dier meer vogelvrij hoeft te zijn. Daarnaast heb ik een wetsvoorstel ingediend om een einde te maken aan het in stand blijven van verhuurde jachtrechten bij de verkoop van grond. Om te mogen jagen hebben jagers een jachtterrein nodig van tenminste 40 hectare. Tegen betaling huren jagers graag de jachtrechten van eigenaars van terreinen die aan die voorwaarde voldoen. Hierdoor worden de nieuwe eigenaars opgezadeld met jagers, ook wanneer ze eigenlijk niet willen dat er op hun nieuw verworven land gejaagd wordt. Daar moeten we van af. Plezierjacht is wreed en veroorzaakt elk jaar opnieuw veel onnodig leed bij dieren. Komend jachtseizoen mag geen enkel dier meer vogelvrij zijn en daarom is er nu actie nodig!

Slecht nieuws voor de bij. De Europese Unie weigert om gevaarlijke bestrijdingsmiddelen te verbieden om bijensterfte tegen te gaan. Dan moet Nederland zelf maar de giftige neonicotinoïden en fipronil verbieden! Want giftige bestrijdingsmiddelen, zoals neonicotinoïden, vormen al jaren een grote bedreiging voor bijen die een onmisbare schakel vormen in ons ecosysteem. Staatssecretaris Dijksma heeft zich de afgelopen weken ingezet om een Europees moratorium op neonicotinoïden voor elkaar te krijgen. Deze week bleek echter tijdens de stemming in het Europees parlement over het moratorium dat landen als Engeland, Hongarije en Denemarken onder druk van de lobby van de chemische industrie dit verbod hebben geblokkeerd.

Nu sommige koeien weer in de wei staan, maar vele koeien het hele jaar op stal staan lijkt het me tijd om het protestlied ‘Cows with Guns’ weer eens te verspreiden!

Onze documentaire ‘De Haas in de Marathon’ over 10 jaar Partij voor de Dieren is al in het Engels ondertiteld en wordt binnenkort ook in Turks vertaald. Andere talen volgen! Zie http://www.youtube.com/watch?v=66TLYId0dNI voor de Engelse ondertiteling.

Afgelopen vrijdag was het WereldWaterDag. Volgens het WereldWaterForum heeft zeventig procent van de wereldbevolking in 2017 geen vrije toegang tot schoon drinkwater meer. Dit zal vooral ontwikkelingslanden hard gaan treffen. Daarom moet de prioriteit bij ontwikkelingssamenwerking liggen bij schoon drinkwater.

En zaterdagavond was het weer tijd voor Earth Hour. Over de hele wereld deden mensen, bedrijven en instellingen een uur lang het licht uit om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Goed dat zo veel mensen deel van de oplossing in plaats van het probleem waren deze avond. Hoop dat het inspiratie geeft voor iedereen om verder aan de oplossing te werken!

Fijne week gewenst, groet Marianne