Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 15 april 2013, 13:51.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Zondag 7 april hadden we weer een hartverwarmend partijcongres in Doorn met een enorme opkomst. Er was onder andere een prachtige speech van hoogleraar Jan Rotmans. Hij citeerde Herman Verhagen: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken. Zeer pakkende uitspraak!

Jan Rotmans

Ik heb Kamervragen gesteld over de aanwezigheid van huisdieren in voedsel en veevoer. In de Nederlandse krant NRC stond vorige week een artikel waarin aangekaart wordt dat er in Spanje straathonden, aangereden wild en huisdieren worden verwerkt in producten die onder meer verkocht werden als grondstof voor voer. De mogelijkheid bestaat dat dit voer ook aan Nederlandse bedrijven is geleverd. Tevens wordt een Nederlands bedrijf verdacht hierbij betrokken te zijn. Dit bedrijf moet wat ons betreft meteen z’n vergunning worden afgepakt.

En nog een ander vleesschandaal van ongekend grote omvang. Maar liefst 50 miljoen kilo verdacht vlees is sinds 2011 verwerkt in pizza’s, blik en kant-en-klaar maaltijden! De voedingsmiddelenindustrie spreekt over honderden miljoenen maaltijden waarin verdacht vlees is verwerkt. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zegt er nu pas achter te zijn gekomen.

De oorzaak van al die vleesschandalen ligt in het feit dat de voedingsindustrie gericht is op zo goedkoop mogelijk vlees, er nauwelijks gecontroleerd wordt omdat de overheid letterlijk de slager zijn eigen vlees laat keuren (zelfregulering) en de afgelopen jaren zwaar bezuinigd heeft op toezicht door de NVWA. Dit ten koste van mens en dier. De NVWA moet veel beter kunnen functioneren om dit soort frauduleuze praktijken op te kunnen sporen!

Ik heb afgelopen donderdag een debat aangevraagd en dat zal waarschijnlijk volgende week plaatsvinden. De Partij voor de Dieren wil dat de NVWA onmiddellijk de lijst met bedrijven waaraan het vlees verkocht is, openbaar maakt zodat consumenten zichzelf kunnen beschermen. Tot nu toe weigert ze dat. De NVWA zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het vlees een gevaar oplevert voor de volksgezondheid, maar zegt tegelijkertijd absoluut niet te weten waar het vlees vandaan komt. Met een dergelijke valse geruststelling maakt de NVWA zich natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig. Helaas kregen we in de Tweede Kamer geen steun van de traditionele partijen PvdA, VVD, D66 en CDA voor het verzoek om de lijst zo snel mogelijk openbaar te maken. De VVD en het CDA hadden sowieso geen behoefte aan een debat stelden ze. De staatssecretaris van Economische Zaken moet nu voor aanstaande dinsdag op het verzoek reageren.

Ook Frankrijk loopt warm voor de gedachte dat we moeten omschakelen van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Mooi! Meer nieuws uit Frankrijk: er stond een prachtige recensie in de Franse Huffington Post naar aanleiding van de boekpresentatie van Meat the Truth twee weken geleden in Parijs.

Tot volgende week!