Q & A Schaliegas

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op donderdag 25 april 2013.

Q&A’s Schaliegas

De PvdA vindt dat winning van schaliegas in een dichtbevolkt land als Nederland alleen mogelijk is onder strenge voorwaarden: als het schoon en veilig genoeg kan.

Het ministerie van EZ voert op dit moment een onderzoek uit om dat te kunnen bepalen. In juli worden de resultaten verwacht. Die resultaten wachten wij nu eerst af.

Het is belangrijk om te beseffen dat schaliegas slechts kan fungeren als een tussenoplossing voor ons energievraagstuk. Minister Kamp maakte deze terechte kanttekening vorige week ook al in de media. We kunnen hoogstens voor tien jaar extra gas uit de bodem halen waardoor het nooit een duurzame oplossing zal zijn.

Als we als land in de toekomst uiteindelijk echt energieonafhankelijk willen worden, moeten we blijven investeren in duurzame energie uit zon, wind en geothermie. Het kabinet doet dat alleen dit jaar al met 3 miljard Euro.

Wat is schaliegas?

Schaliegas is gewoon aardgas dat in hard gesteente, het zogenaamde schaliegesteente zit opgesloten. Om het daar uit te kunnen winnen zijn water, zand en enkele chemicaliën nodig. Welke risico’s daaraan zijn verbonden wordt nu onderzocht.

Wanneer en waar gaan we boren?

Dat is nog volstrekt onbekend. In juli komen de resultaten van het onderzoek, die wachten we af . Als blijkt dat het inderdaad schoon en veilig kan, gaan we eerst proefboringen toe staan. Pas daarna kan eventueel nagedacht worden over echte boringen.

Waarom is de PvdA voor schaliegaswinning?

De PvdA heeft altijd drie voorwaarden gesteld aan het winnen van schaliegas. Het moet onderdeel zijn van een ambitieus duurzaam energiebeleid en het moet schoon en veilig gebeuren. Dit moet leiden tot meer draagvlak.

Zijn er niet grote risico’s?

Er zijn risico’s verbonden aan het winnen van schaliegas, zoals het gebruik van chemicaliën, mogelijke kans op aardbevingen, aantasting van het grond- en drinkwater en overlast voor de omgeving. Die worden nu in kaart gebracht in een onderzoek en op basis

Wordt het onderzoek naar schaliegas wel onafhankelijk uitgevoerd?

De Tweede Kamer heeft, mede met de steun van de PvdA gevraagd om nut, noodzaak en risico’s van schaliegaswinning in kaart te brengen. Het onderzoek wordt in opdracht van de minister van Economische Zaken uitgevoerd door het ingenieursbureau Witteveen en Bos. Dit bureau heeft de aanbesteding gewonnen. Het onderzoek wordt begeleid door een klankbordgroep waarin de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Boxtel, de gemeente Noordoostpolder, Stichting Schaliegasvrij Haaren, de vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin), Nogepa, ministerie van EZ, milieudefensie en een onafhankelijke deskundige zitting hebben.

Wat is schoon en veilig, wat houdt dat dan in?

De PvdA wil dat naar de volgende punten heel streng wordt gekeken: bescherming grond- en drinkwater, risico op aardbevingen, overlast voor en aantasting van de omgeving en het gebruik van chemicaliën.

Wat zijn de opbrengsten?

De schattingen zijn momenteel dat er 200-500 miljard m3 gewonnen kan worden, als dat inderdaad het geval is, dan kunnen we onze gasvoorraad uit Groningen met ongeveer 10 jaar verlengen. Dit kan in potentie 20-30 miljard opleveren voor de schatkist.

Wij zijn toch voor duurzame energie, waarom steunen we dan schaliegas?

Een van de voorwaarden voor de PvdA voor het toestaan van schaliegaswinning is dat we alles op alles zetten om de echte oplossing, een duurzame energievoorziening, dichterbij te brengen. Deze regering doet dat door ondanks de crisis heel veel geld te steken in duurzame energie, alleen al dit jaar meer dan 3 miljard euro. De doelstelling is om in 2020 16% duurzame energie te hebben en in 2050 100%. Tot 2050 kan schaliegas een tussenoplossing zijn.

Waarom negeert de landelijke PvdA, de lokale PvdA-fracties?

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft begrip voor de onrust die ontstaat in gebieden waar mogelijk schaliegas gewonnen kan worden. Juist daarom zullen wij heel streng kijken of het schoon en veilig kan, met zo min mogelijk overlast voor de omgeving.

Waarom gaat de PvdA schaliegas toestaan terwijl er helemaal geen draagvlak is?

De manier om

Vindt de PvdA dat mensen gecompenseerd moeten worden?

In de VS zorgt schaliegas voort milieuvervuiling en aardbevingen, waarom gaan we dat in Nederland dan toestaan?