Europarlement wil belastingparadijzen (inclusief Nederland) aanpakken - Hoofdinhoud
“De Europese strijd tegen belastingontwijking is eindelijk op gang gekomen. Het is de hoogste tijd dat belastingparadijs Nederland zijn wetten aanpast om voorop te kunnen lopen in deze strijd.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout kreeg steun woensdag voor deze boodschap in de commissie Economische Zaken in het Europarlement. EU-landen, maar vooral ook ontwikkelingslanden, lopen miljarden aan publieke inkomsten mis door belastingontwijking van multinationals.
De Europarlementariërs vragen de Europese Commissie en de EU-landen om zo snel mogelijk een zwarte lijst op te stellen met landen die volgens een nieuwe strenge Europese definitie als belastingparadijs worden aangemerkt. Ze stellen ook voor om bedrijven die belasting ontwijken uit te sluiten van openbare aanbestedingen en subsidies, en in het geval van banken om hun bankvergunning in te trekken.
Eickhout: “We hebben een internationale aanpak van belastingontwijking nodig waarbij de Europese Unie zelf het goede voorbeeld geeft. EU-lidstaten als Nederland, Luxemburg en Ierland moeten dus snel zelf hun wetten aanpassen om die belastingontwijking te stoppen.”
Op voorstel van GroenLinks roept het Europarlement op een einde te maken aan zeer lage belastingen op inkomsten uit rente en royalty's. Ook willen Europarlementariërs alleen een belastingvriendelijke behandeling van bedrijven die echte economische activiteiten hebben in een land.
“Op die twee punten is er werk aan de winkel voor Nederland”, aldus Eickhout. “Dat betekent dat bijvoorbeeld The Rolling Stones eerlijk belasting moeten gaan betalen over de miljoenen die via de Herengracht in Amsterdam lopen en dat de zogenaamde Dutch Sandwich van onder andere Starbucks aan banden wordt gelegd.”
De Europese Commissie presenteerde eind december een actieplan tegen belastingontwijking. In de komende tijd wordt Europese belastingwetgeving tegen het licht gehouden en gevraagd van landen om schadelijke belastingverdragen te herzien. Het onderwerp staat ook op de agenda van de bijeenkomst van regeringsleiders in mei.
Eickhout hoopt op meer daadkracht dan tot nu toe het geval is: “Het veto dat ieder land heeft op belastingterrein verlamt een effectieve aanpak. Het taboe op meerderheidsbesluitvorming moet worden doorbroken. Helaas steunde de meeste politieke fracties mijn oproep daartoe vandaag niet.”
Meer informatie
Bekijk de uitstekende aflevering van Tegenlicht over Belastingparadijs Nederland.