Ozb-stijging compenseren
De onroerendezaakbelasting (ozb) is, net als vorig jaar, ook dit jaar te veel gestegen. Ik snap heel goed dat de gemeenten krap zitten, maar dat betekent niet dat gemeenten de rekening bij de inwoners kunnen neerleggen, want die zitten ook krap. Het is daarom niet alleen van belang dat de gemeenten de te hoge stijging volgend jaar compenseren, ik wil ook heel zeker weten dat dit volgend jaar niet weer gebeurt.
Ik ga overleggen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en bespreken hoe ze er voor zorgen dat de norm niet nogmaals overschreven wordt.
Gemeenten mogen hun eigen ozb bepalen, maar afgesproken is dat de stijging van de opbrengst van het gemiddelde van alle gemeenten samen niet boven de 3% komt. Gebeurt dit wel, dan moet dit het jaar daarna gecompenseerd worden. Afgelopen jaar was de overschrijding 0,3 procent, waardoor de ozb dit jaar gemiddeld niet meer dan 2,7% zou mogen stijgen. Dit jaar was er echter een stijging van 3,86%.
Overigens is wel gebleken dat het totaal van de gemeentelijke woonlasten, die naast ozb bestaan uit de rioolheffing en de afvalstoffenheffing met 1,9% wel onder de inflatie blijft, maar dat doet niets af aan het feit dat de norm van 3% ozb overschreden is.
- 1.Gerenommeerd wetenschapper en libertair politiek commentator, die in 2007 als PvdA'er de overstap maakte naar de landspolitiek. Hij werd toen, in het kabinet-Balkenende IV, minister van OCW. Enigszins flamboyante bewindsman, die een koerswijziging in het onderwijs nastreefde, maar die allereerst onvrede onder leerkrachten en afnemend onderwijspeil moest aanpakken. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Dong in 2012 mee naar het partijleiderschap en werd in Rutte II minister van BZK. Kreeg onvoldoende steun voor de vorming van landsdelen, maar bracht wel een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienst tot stand. Voor hij minister werd, was hij directeur van de onderzoekschool van het Nederlands Kanker Instituut en hoogleraar ontwikkelingsgenetica. Sinds 2017 is hij actief in de farmacie en in 2018 werd hij hoogleraar Novel Strategies to Access to Therapeutics aan de UvA. Was columnist van de De Telegraaf.