PvdA in Europees Parlement stelt vragen over dreigende Chinese vogelgriep

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 10 april 2013, 0:39.
PvdA in Europees Parlement stelt vragen over dreigende Chinese vogelgriep
Bron: Blog Judith Merkies

Het H7N9-virus, beter bekend als de Chinese vogelgriep, heeft dinsdag haar achtste slachtoffer geëist. Het aantal besmettingen is inmiddels opgelopen tot 24. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft laten weten dat de vogelgriep in Nederland voorlopig niet aan de orde is. Ook lijkt de ziekte niet van mens op mens overdraagbaar te zijn. Judith Merkies dringt er namens de PvdA in het Europees Parlement bij de Europese Commissie op aan de vinger nauw aan de pols te houden.

Merkies: "De Wereldgezondheidsorganisatie moet erop toezien dat de ziekte niet overslaat naar andere regio's. Binnen Europa wordt hierin samen gewerkt met de Europese Commissie. De ervaringen die de Commissie heeft opgedaan bij eerdere infectie-epidemieën, zoals SARS, moet hierbij zo goed mogelijk gebruikt worden".

Tijdens de uitbraak van SARS liep er een programma van 39 maanden om het infectiegevaar in te dammen.

"Landbouw en veeteelt worden steeds intensiever, voedselketens worden steeds langer. Onze productieprocessen raken meer en meer verknoopt. Ik heb de Europese Commissie daarom gevraagd of het overweegt om een permanent infectiebeheersingsprogramma op te richten" aldus Judith Merkies.

-----------------

Vragen Judith Merkies (PvdA) aan Europese Commissie inzake Chinese vogelgriepvirus H7N9

Het H7N9-virus, beter bekend als de Chinese vogelgriep heeft afgelopen zondag haar zevende slachtoffer geëist. Het aantal besmettingen was maandag (8 april) opgelopen tot 21 slachtoffers. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft laten weten dat de vogelgriep in Nederland voorlopig niet aan de orde is.

Ingaande 2005 heeft de Europese Commissie een programma opgezet voor de beheersing van SARS en nieuwe opkomende infectieziekten uit China. Dit programma duurde 39 maanden en liep af in 2008.

Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Beheersing (ECDC) heeft inmiddels aangegeven acht te slaan op de Chinese ontwikkelingen en de vinger aan de pols te houden.

  • Heeft het tot 2008 lopende beheersingsprogramma voor Chinese infecties adequate instrumenten en kennis opgeleverd om een nieuwe epidemie te ondervangen? Wordt deze kennis aangewend?
  • Vormen de ontwikkelingen een aanleiding acties rondom epidemiebestrijding te verscherpen, bijvoorbeeld door een permanent infectiebeheersingsprogramma op te richten?
  • Vindt er voldoende openheid, transparantie en een toereikende uitwisseling plaats met China en tussenliggende landen rondom het H7N9-virus?

---------

Indien u naar aanleiding van dit bericht vragen heeft, kunt u contact opnemen met Geert van der Varst, persvoorlichter PvdA in het Europees Parlement: geert.vandervarst@europarl.europa.eu of telefonisch +32 479 75 00 01