Eurodac

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Eurodac is een databank met vingerafdrukken van asielzoekers die wordt gebruikt ter ondersteuning van het gemeenschappelijk asielbeleid van de Europese Unie.

De Eurodac-database is opgericht in 2003. Wanneer een persoon asiel aanvraagt in een lidstaat1 van de Europese Unie2 of op een niet-regulier wijze vanuit een niet-EU land de grens van de Europese Unie passeert, worden de vingerafdrukken afgenomen en opgeslagen in Eurodac. Op 20 juli 2015 traden hervormingen van Eurodac in werking; voortaan moeten gegevens binnen 72 uur in het systeem worden gezet. Deze hervorming werd doorgevoerd om de data beter te kunnen beschermen en om deze sneller te kunnen gebruiken in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad.

Meer informatie

  • Eurodac-verordening3
  • Bescherming van persoonsgegevens in Europa4

  • 1. 
    Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
     
  • 2. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 3. 
    Deze verordening van 11 december 2000 maakt het mogelijk een systeem te ontwikkelen waarin vingerafdrukken van asielzoekers en illegale immigranten geïdentificeerd en vergeleken kunnen worden. Dit zal de toepassing van de verordening 'Dublin III' vergemakkelijken. De Dublin III verordening heeft tot doel vast te kunnen stellen welke EU-lidstaat de asielaanvraag moet onderzoeken. De Eurodac-verordening wordt niet alleen door de EU-lidstaten toegepast, maar ook door andere landen die de Dublin-verordening uitvoeren. Het gaat hierbij om IJsland, Noorwegen en Zwitserland.
     
  • 4. 
    Een digitale wereld brengt uitdagingen met zich mee die er voorheen nog niet waren. Tegenwoordig delen mensen heel veel persoonlijke informatie online. De Europese Unie vindt de privacy van haar burgers erg belangrijk. Eén van de grondrechten van mensen is de mogelijkheid om informatie die zij liever niet met anderen delen, ook daadwerkelijk privé te laten zijn. De EU probeert daar op verschillende manieren zorg voor te dragen.