Teleurstelling na uitblijven wapenverdrag
Nederland is teleurgesteld dat het niet is gelukt overeenstemming te bereiken over een internationaal wapenhandelsverdrag. Ondanks de grote verschillen van mening tussen de lidstaten van de Verenigde Naties hoopte Nederland dat het zou lukken er in New York uit te komen. Een grote meerderheid van landen wilde een verdrag. Het is daarom heel teleurstellend dat een klein groepje landen met daarin Noord-Korea, Syriƫ en Iran dit nu heeft geblokkeerd.
Nederland heeft zich de afgelopen jaren en ook de laatste twee weken in New York sterk ingezet voor een wapenverdrag. Op tafel lag een sterk en robuust verdrag. Een verdrag dat zeker in de loop van de tijd kon leiden tot een beter gereguleerde wapenhandel. Want dat is nodig om het misbruik van wapens voor mensenrechtenschendingen, georganiseerde misdaad en het aanjagen van conflicten te verminderen.
Nederland blijft zich inzetten voor de totstandkoming van een internationaal wapenhandelsverdrag. Met andere landen in en buiten de Europese Unie zullen we ons beraden over stappen die gezet kunnen worden om alsnog binnen afzienbare tijd tot een verdrag te komen. Een overgrote meerderheid van staten wil dat ook.
- 1.Frans Timmermans (1961) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is hij Tweede Kamerlid en eerder was hij dat in 1998-2007 en 2010-2012 voor de PvdA. Van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 was de heer Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling en in de Commissie-Von der Leyen voor de Europese Green Deal. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE.