Eurocrisis

Met dank overgenomen van C.A. (Kees) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 28 maart 2013, 15:22.

Senator Kees de Lange reageert op een column van Allard Bruinshoofd op de site van de Rabobank en op de site van ELES (Europese Liga voor Economische Samenwerking).

Zoals bekend spelen de grote banken een cruciale rol in de eurocrisis, als veroorzakers ervan en als bedrijven met enorme belangen. Zo is voortdurend de vraag aan de orde wie voor de kosten van de crisis moet opdraaien, de belastingbetaler of de bankensector. Voor de bankensector is het antwoord duidelijk en zij voeren een krachtige lobby om scenario's die niet in hun straatje passen in een kwaad daglicht te stellen. Een schrijnend voorbeeld is een recente column van de heer Allard Bruinshoofd (Rabobank) die eerst op de website van de Rabobank in de rubriek Economie Internationaal verscheen en later gepubliceerd werd op de website van de Europese Liga voor Economische Samenwerking (ELES). Voor zijn column, klik hier. Na lezing zal duidelijk zijn dat de inhoud niets met wetenschap te maken heeft, maar een doorzichtige poging is om een ontwikkeling die de Rabobank onwelgevallig is op onheuse wijze af te serveren en iedereen die de moed heeft anders te denken van het leven in een 'schijnwereld' te betichten.

Senator Kees de Lange kon weinig waardering opbrengen voor deze column en schreef een kritische reactie. Zijn verzoek om deze reactie op de Rabo website te plaatsen wilde men niet honoreren, maar men suggereerde dat de bijdrage op de website van ELES geplaatst zou kunnen worden. Iets meer dan een uur later deelde de heer Bruinshoofd hem per mail mee dat zijn bijdrage was geweigerd: te weinig wetenschappelijk! Wat naspeuring levert op dat ELES een lobbyclub onder leiding van Rabo hotemetoten is die onder het mom van wetenschap en onafhankelijkheid die geluiden publiceert die in het Rabo straatje passen. Geen wonder dus dat kritische teksten geweigerd worden. De Rabobank is dol op discussie, maar zij bepalen wel eerst de spelregels. U bent gewaarschuwd.