Veroordeling Krol

Met dank overgenomen van C.A. (Kees) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 28 maart 2013, 15:21.

Op 20 december 2012 konden we in de Tweede Kamer bij het debat over het gesjoemel met declaraties van Co Verdaas, toen nog staatssecretaris, de volgende moreel hooggestemde bijdrage beluisteren:

‘’Wij doen niets af aan de ernst van deze kwesties, maar het gaat ons veel meer om waar deze zaken voor staan. Zij staan voor de schijn van belangenverstrengeling, die te vaak komt bovendrijven bij beoogde bewindslieden. Zij staan ook voor bewindspersonen die de Kamer niet helemaal goed of net niet helemaal grondig informeren. Deze zaken wijzen op een moreel tekort in de politiek dat zich niet zomaar laat wegredeneren. Dat schaadt ons allemaal. Mensen die met dit morele tekort behept zijn, horen eigenlijk niet in de politiek thuis en horen het eervolle ambt van Kamerlid, bewindspersoon of premier niet te bekleden. Laten wij onszelf een spiegel voorhouden en waar nodig ook de eer aan onszelf houden.’’

Spreker was Henk Krol, voorman van 50plus en surfer op de golven van ouderenverontwaardiging. Nu Krol door de rechter is veroordeeld voor het zich illegaal inzage verschaffen in vertrouwelijke elektronische medische dossiers van nietsvermoedende patiënten rest hem de keus: of onmiddellijk terugtreden als volksvertegenwoordiger, of zichzelf voortaan te kijk zetten als opportunistische huichelaar.

Kees de Lange