De specialisaties van Noord-Nederland

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op dinsdag 26 maart 2013, 2:49.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Op vrijdag 22 maart bracht ik een bezoek aan Noord-Nederland. Hierbij ging hij in gesprek met diverse organisaties en bedrijven over de keuzes van de regio voor hun RIS3 strategie. Noord-Nederland heeft die keuzes gemaakt: landbouw, energie, water, sensortechnologie en gezond ouder worden.

Energy Valley

De ochtend begon met een gesprek met Energy Valley over LNG. LNG is in potentie de brandstof voor de (zee)scheepvaart op de Waddenzee en de Noordzee (Oostzee en het Kanaal) waarmee de emissies van ongewenste stoffen drastisch worden verlaagd. De economische kans voor Noord-Nederland bestaat uit het innemen van een leidende positie in het bouwen en verbouwen van schepen en het aanleggen van de benodigde infrastructuur. Deze visie past prima in het EU 2020 verhaal van slimmer, groener en inclusiever.

Shipyard Constructions Hoogezand Nieuwbouw B.V

Op de werf van Shipyard Constructions werd een presentatie gegeven over de nieuwbouw van LNG schepen. Dit doet men al jarenlang in nauwe samenwerking met Chemgas Shipping. De transitie naar duurzame en alternatieve brandstoffen komt momenteel concreet op gang. Waar het tot voor kort nog voor velen een “ver van mijn bed show” was, wordt men nu geconfronteerd met diverse doorbraken in de toepassingen van duurzame energiebronnen, zoals LNG, bio brandstoffen en waterstof. Voor de transitie naar LNG is de problematiek van Europese certificering en infrastructuur een groot aandachtspunt. Chemgas Shipping heeft dit bij dit werkbezoek toegelicht.

BioMCN

Ook ben ik op bezoek geweest bij BioMCN. BioMCN is een duurzame producent van groene methanol. Op basis van innovatieve processen verwerken zij natuurlijke, duurzame grond- en hulpstoffen tot bio-methanol. Deze hernieuwbare grondstof, chemisch identiek aan reguliere methanol. wordt grotendeels toegepast door industriële afnemers op het gebied van brandstoffen (toevoeging aan benzine en diesel), maar ook andere groene toepassingen zijn uiteraard mogelijk, bijvoorbeeld als component voor andere brandstofsoorten en als grondstof voor verf en kunststoffen. BioMCN kreeg onlangs 200 miljoen euro Europese subsidie om duurzaam biomethanol te produceren uit restmateriaal van de bosbouw en de houtverwerkende industrie. Het gaat om een voorbeeldproject voor de rest van Europa.

EU-Netwerk Noord-Nederland

Tot slot sprak ik bij een netwerkbijeenkomst van het EU-Netwerk Noord-Nederland in Groningen. Hierbij heb ik beargumenteerd dat regio’s op de terreinen waarin ze echt uitblinken, samen moeten werken met andere Europese regio’s. Het verbinden van 'slimme Europese toppers' moet leiden tot groeiversnelling: 'concentration, connections, co-operation'.

U vindt een verslag hier: http://www.energyvalley.nl/archief/23441-van-nistelrooij-nu-aan-de-slag-met-regionaal-beleid#.UVBOnRjU94Q.twitter