Yunus-rel bereikt kookpunt: ’Toetreding Turkije tot EU ter discussie’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 18 maart 2013, 1:57.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

De spanning rond het bezoek van de Turkse premier Erdogan deze week aan ons land loopt in rap tempo op. Turkije wordt links en rechts de mantel uitgeveegd en verweten dat het hoog spel speelt met de diplomatieke rel over het bij lesbische pleegouders ondergebrachte jongetje Yunus.

„Het land heeft op deze manier helemaal niets te zoeken in de Europese Unie”, stelt EU-politicus Hans van Baalen keihard. „Alle onderhandelingen over toetreding moeten onmiddellijk worden gestopt”, aldus de VVD’er. Hij sprak onlangs nog met de Turkse premier Erdogan en noemt hem een „niet-gematigd moslim, geen democraat”.

VVD-Tweede Kamerlid Ten Broeke zei gisteren: „Erdogan is welkom. Als hij uitleg wil over hoe onze jeugdzorg werkt, dan kan hij die krijgen.” PVV-voorman Geert Wilders vindt dat de uitnodiging voor het bezoek alsnog moet worden ingetrokken.

Meer dan 4000 Turken en Marokkanen die donderdag willen demonstreren in Rotterdam, worden gedwarsboomd door Facebook. De evenementenpagina voor het protest bij de Islamitische Universiteit waar Erdogan een bezoek brengt, is door het Amerikaanse bedrijf verwijderd. Volgens de initiatiefnemers is dat gedaan omdat er te veel haatdragende teksten tegen homo’s en lesbiennes zijn geplaatst. Het protest leek gisteren van de baan, maar later is een nieuwe aankondiging geplaatst. Facebook weigerde gisteren ieder commentaar.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zegt tegenover De Telegraaf ’alert’ te zijn. Het bezoek gaat gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen.

Erdogan fulmineerde vorige maand bij de Verenigde Naties dat „het streven naar een Joodse staat gelijk staat aan misdaden tegen de menselijkheid.” Ook draagt hij Turken op vooral niet te integreren in de Nederlandse samenleving. „Dan zetten jullie onze taal en cultuur overboord.”

Syrië

„De premier en zijn AK-partij hebben een redelijk fundamentalistische inslag”, zegt Van Baalen. „Ik stel deze affaire bij het eerstkomende voortgangsdebat inzake toetreding van Turkije tot de EU aan de orde. Verder wil ik de Turken erop wijzen dat wij hun grenzen met Syrië bewaken. Aan de miljoenen euro’s kostende Nederlandse Patriot-missie draagt Ankara zelf geen cent bij.”

Op internet steunen veel allochtonen de door de Turkse politiek en media aangewakkerde inmenging in de Nederlandse samenleving. Moslimkinderen zouden niets te zoeken hebben bij lesbische of homoseksuele pleegouders, schrijven ze.

„Foute boel, Yunus heeft ook een vaderfiguur nodig. Verander van geaardheid, dan kun je zoveel kinderen baren als je wilt”, aldus één van de reacties. Er zijn ook Turken die de bemoeienis van premier Erdogan ongepast noemen. „Het gaat om het geluk van Yunus en lotgenoten”, zeggen ze.

EU-parlementariër Hans van Baalen heeft geen goed woord over voor Nederlandse allochtonen die Erdogan steunen.

„Daarmee zeggen zij in feite tegen democratie te zijn. Je kunt niet shoppen in onze wetten. Die gelden voor iedereen.”

De zaak-Yunus staat overigens niet op zich. „Ons land telt honderden vergelijkbare jongens en meisjes die tot woede van hun biologische ouders worden opgevangen bij homoseksuele of christelijke pleegouders.” Dat stelt advocaat Renaldo Nasrullah, die de biologische ouders van Yunus bijstond toen zij de twee oudere broers naar Turkije ontvoerden.

Volgens Mark Bent van Jeugdzorg Nederland is er een groot tekort aan allochtonen die zich opwerpen als pleegouders. Wel ziet Jeugdzorg Nederland sinds het ontstaan van de commotie een flinke stijging in het aantal Turkse en islamitische pleeggezinnen. In Turkije zijn de reacties verdeeld. Op de website van de krant Milliyet staat te lezen dat ’het lesbische stel Yunus kennelijk veel beter opvoedt dan de biologische moeder’.

Foto: De Turkse premier Erdogan (rechts) brengt donderdag een bezoek aan premier Rutte, die de commotie rond het jongetje Yunus aan de kaak zal stellen. De Turkse bemoeienis met de Nederlandse jeugdzorg wordt niet op prijs gesteld (Wikipedia).