Werkbezoek Zuid-Korea: ondernemers in Gangnam Seoul - Hoofdinhoud
Inmiddels loopt mijn bezoek aan Zuid-Korea op zijn einde en staan we op het punt om naar Japan door te gaan. Een reis als dit is vooral bedoeld om te zaaien en processen de goede richting in te duwen. Daarom kijk ik tevreden terug op de dagen in Zuid-Korea.
Tijdens mijn bezoek aan de deputy minister van Financiën Baek heb ik uitgebreid stilgestaan bij de werking van het huidige belastingverdrag. Het is inmiddels wat gedateerd, en dat is ook wel logisch; we hebben het immers in 1978 afgesloten en de wereld is inmiddels behoorlijk veranderd. Dit verdrag sluit op sommige punten helaas niet uit dat zaken dubbel geheven worden. Daar zie ik graag verandering in. Ik realiseer me dat aanpassingen van verdragen vaak een lange adem vergen, maar ben in ieder geval blij dat mijn collega de wens om het verdrag aan te gaan passen van harte ondersteunde. Een goed begin.
De opkomst bij de door NFIA georganiseerde seminars overtrof mijn verwachtingen. Dit soort seminars zijn belangrijk bij missies. Het biedt een goede gelegenheid om uit te leggen wat de aantrekkelijke kanten van Nederland zijn als vestigingsland voor internationaal opererende bedrijven. De plaatselijke NFIA vertegenwoordiger Harry van Woerden wist uitstekend - en omdat hij al lang in Korea woont ook nog eens in het Koreaans - onder woorden te brengen dat Nederland aantrekkelijk is: Nederland ligt in het hart van Europa met goede verbindingen met het achterland door de grote haven in Rotterdam en door het comfortabele Schiphol.
Zowel tijdens de seminars als de bedrijven bezoeken is er veel aandacht voor de uitleg van ons belastingstelsel. Ik begin altijd om te benadrukken dat er met Nederland op geen enkele manier over tarieven te onderhandelen valt, maar dat Nederland toch aantrekkelijk is. Het grote voordeel dat ook in Korea wordt gezien, is ons uitgebreide netwerk van belastingverdragen in de wereld. Nederland heeft er meer dan 90. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat bedrijven die zich in Nederland vestigen, niet bang hoeven te zijn dat ze twee keer over hun winst belasting hoeven te betalen.
Dat Nederland vooraf duidelijk maakt waar op welke manier belasting over geheven gaat worden, zorgt voor zekerheid die bedrijven zoeken. Ook in Zuid-Korea werd me weer duidelijk hoe belangrijk dit is. Bedrijven willen als ondernemers best risico's nemen, maar willen ook weten waar ze aan toe zijn. Als we hier vertellen dat we snel over gaan tot aanslagen, merk je dat bedrijven daarop zitten te wachten: in Zuid-Korea duurt het bijvoorbeeld tot 5 jaar na dato dat belastingaanslagen nog in behandeling zijn. Belasting betalen is nooit leuk, maar je wil toch graag weten waar je aan toe bent.
In de gesprekken die ik hier tot nu toe heb gevoerd, merk je bepaalde tegenstrijdigheden. Als je door het land reist, oogt het land zeer modern. Als je de Koreaanse tekens wegdenkt zou je grote delen van de dag denken in het centrum van een Amerikaanse stad te zijn. Maar de Koreaanse economie is geen Amerika. Het is sterk afhankelijk van de wereldhandel, omdat het geen eigen natuurlijke hulpbronnen kent. De economie draait grotendeels op de zogenaamde 'chaebols'. Dit zijn gigantische conglomeraten die nog steeds geleid worden door families. De prestaties in het verleden van deze 'chaebols' zijn gigantisch. Sommige mensen die ik spreek zijn echter bang dat deze bedrijven in de toekomst niet meer voor de groei kunnen zorgen zoals ze dat in het verleden wel hebben gedaan. Daarvoor zouden de bedrijven inmiddels te log zijn.
Iets anders dat me opviel in de gesprekken is dat sommige bedrijven zich liever richten op Oost-Europa of bijvoorbeeld Kazachstan dan op West-Europa. Ze zien zichzelf nog niet altijd als topleveranciers die de concurrentie in het Westen aandurven. Wat dat betreft, lijkt men nog wel over een drempel te moeten. Het huidige succes van Samsung, KIA, en zeker de wereldwijde hit Gangnam Style van Psy zorgt in ieder geval al voor meer zelfbewustheid.
In dit blog kan ik helaas niet stilstaan bij alle bedrijven die ik heb bezocht, maar wil hier het bezoek aan Marusys niet onvermeld laten. Een prachtig bedrijf dat de concurrentie met de hele wereld wel aandurft. Midden in de wijk Gangnam (echt waar) ontwikkelen 50 mensen steeds weer nieuwe producten waarbij de satellietontvangers voor TV's het meest in het oog springen. Volgende maand opent een eerste kleine vestiging in Amsterdam om hun markt in Europa te gaan vergroten. Juist technologische bedrijven als dit zou ik graag zien groeien in Nederland omdat ze zorgen voor hoogwaardige werkgelegenheid. Het was dan ook van twee kanten een uiterst plezierige ontmoeting. Ik hoop en verwacht dat er nog vele zullen volgen. Want een andere les die ik deze dagen heb geleerd, is dat het voor Koreanen heel belangrijk is om met elkaar lange relaties aan te gaan. Koreanen hechten aan loyaliteit. Een contract wordt bijvoorbeeld echt gezien als een begin en niet als sluitstuk op lange onderhandelingen.
Al met al heb ik dus veel indrukken opgedaan in korte tijd. Nu op naar Japan!
Meer weblogberichten
Frans Weekers: blijf op de hoogte
Deel deze pagina op:
-
-
-
-
-
-
-
-
Laatste weblogberichten
Werkbezoek Zuid-Korea: ondernemers in Gangnam Seoul
13-03-2013 | Internationaal ondernemen
11-03-2013 | Internationaal ondernemen
Meer over Frans Weekers
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Zie ook
-
-Internationaal ondernemen | Onderwerp | BZ
Verantwoordelijk ministerie
Alles over Frans Weekers
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hoofdnavigatie
-
-
-
-
-
-
-
-
Servicemenu
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Zoeken binnen Rijksoverheid.nl
Zoek
De Rijksoverheid. Voor Nederland.
-
-
-
-