Liberalen nemen Straatsburg op de korrel - Hoofdinhoud
Een onverwachte en zeer serieuze aanval op het maandelijkse verhuiscircus van het Europees Parlement richting Straatsburg. Niemand minder dan Europa’s eigen eurocommissarissen Neelie Kroes, Karel De Gucht, begrotingstsaar Olli Rehn en premier Rutte keren zich tegen de geldverslindende tocht naar de Franse stad, die jaarlijks 200 miljoen euro kost.
De aanval is een initiatief van een aantal liberale Europese kopstukken die maandag bij elkaar kwamen in Amsterdam. Rutte was gastheer van de bijeenkomst waar de strategie voor de Europese verkiezingen van volgend jaar werd uitgestippeld.
Het is de liberalen menens. Ze verwachten dat het verhuiscircus een belangrijk thema wordt tijdens de Europese stembusgang. Het is volgens hun niet langer aan de Europese burgers uit te leggen dat op deze manier geld wordt weggesmeten terwijl Europa in een diepe crisis zit.
VVD’ers en andere Europese liberalen spraken met een verklaring af Frankrijk onder grote druk te zetten om Straatsburg als vergaderplaats te schrappen.
De Europarlementariërs zouden dan enkel in Brussel bijeen hoeven te komen, wat een einde zou betekenen aan het maandelijkse gesleep van dossiers en het reizen van honderden politici en hun medewerkers naar de Elzas-stad. Naast de kostenpost zorgt de verhuizing ook voor een CO2-uitstoot vanjewelste.
Inkomsten
Frankrijk zal Straatsburg echter niet zonder slag of stoot opgeven. De inkomsten tijdens een vergaderweekje in het noordoosten van Frankrijk zijn enorm. Hotelkamers gaan een paar keer over de kop en alle restaurants zitten propvol. Er zijn de afgelopen jaren meerdere pogingen geweest om oud-president Sarkozy zover te krijgen Straatsburg op te geven, maar die gaf telkens niet thuis. Er wordt nu op gehoopt dat zijn socialistische opvolger Hollande wel te paaien zal zijn, al is er een verdragswijziging voor nodig.
Mocht het niet lukken, dan kan er wat de liberalen betreft ook nog een andere oplossing uit de hoed worden getoverd. „De Fransen wijzen erop dat in het EU-verdrag staat dat Straatsburg de hoofdzetel is voor het Europarlement. Willen ze dit niet loslaten, dan moeten ze er maar voor betalen. Het is dan nog wel onhandig om elke keer naar Straatsburg af te reizen, maar dan zijn de kosten wel gedekt. Een praktische Hollandse oplossing noemen we dat”, aldus Europarlementariër Hans van Baalen (VVD), die ook bij het topoverleg aanwezig was.
De Europese Commissie haalde gisteren alles uit de kast om de aanval te temperen. Woordvoerders wezen erop dat de eurocommissarissen „uit eigen naam spreken” en dat de beslissing bij de lidstaten zelf ligt.
Het Europarlement wilde vorig jaar uit praktische overweging twee vergadersessies aan elkaar koppelen waardoor één keer minder naar Straatsburg hoefde te worden gereisd. Frankrijk stak hier een stokje voor door naar het Europees hof van justitie in Luxemburg te stappen, en werd in het gelijk gesteld.