PvdA vraagt Regering om sneller onderzoek Groningen Gas

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op maandag 11 februari 2013.

De Partij van de Arbeid zal minister Kamp morgen vragen naar de Tweede Kamer te komen om opnieuw te spreken over de gaswinning in Groningen. Het debat daarover zal later deze week plaats moeten vinden. We vinden dat de veiligheid van de Groningse bevolking voorop moet staan. De aardbevingen van de afgelopen dagen veranderen niets aan ons standpunt: er moeten gedegen onderzoeken komen, pas daarna kunnen we besluiten nemen. Maar die onderzoeken hoeven geen jaar te duren: er moet zo snel mogelijk, sneller dan de minister tot nu toe heeft aangegeven, duidelijkheid komen voor de Groningers. Die urgentie wordt volgens de PvdA door de regering nog niet voldoende duidelijk gemaakt.

Of een reductie van de gaswinning noodzakelijk is kunnen we nu nog niet zeggen. De PvdA vindt wel dat er per direct maatregelen moeten worden genomen om een eventuele reductie van de winning mogelijk te maken. Zo’n besluit, dat we eventueel kunnen nemen als de onderzoeken gereed zijn, vraagt immers technische voorbereiding, zoals het opslaan van Groninger Gas in reservoirs en het gereedmaken van stikstofstations om gas uit onze kleine velden en uit het buitenland geschikt te maken voor Nederlandse huishoudens.

We zullen de regering vragen of het mogelijk is de belangrijkste onderzoeken naar de precieze implicaties en de noodzaak van het terugschroeven van gaswinning in Groningen voor de winter van 2013 af te ronden. Dit is belangrijk omdat bevingen juist aan het begin van de winter geïnduceerd worden. Ook zullen we vragen om zo snel als mogelijk te onderzoeken over wat er sowieso precies mogelijk en nodig is om een besluit tot terugschroeven van winning te kunnen nemen.

Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) heeft niet, zoals door sommigen wordt gesuggereerd, gesteld dat de kraan nu maar dichtgedraaid moet worden. Het advies van SODM is om zo snel als realistisch mogelijk winning te reduceren. Daarom moeten de maatschappelijke, technische en juridische consequenties nu zo snel mogelijk in kaart worden gebracht. Maatschappelijk omdat we willen dat Nederlandse huizen, zeker nu, verwarmd worden. Technisch omdat we o.a. reservoir management zullen moeten toepassen en stikstofstations moeten inzetten. En juridisch omdat we leveringsverplichtingen hebben aan derden. Ook moeten de onderzoeken naar de exacte maximale bevingsmagnitude zo snel mogelijk worden afgerond zodat we gezamenlijk, coalitie en oppositie, een goede keus kunnen maken in het belang van Nederland en de Groningers.

Verder wil de PvdA graag van de minister weten waarom hij stelt dat uitstel van gaswinning alleen risico’s op aardbevingen en risico’s op zware aardbevingen verspreid over de tijd. Dat zou immers betekenen dat alternatieve winningsmethoden geen effect zouden hebben.

De veiligheid van de bewoners van Groningen staat voorop en de 11 onderzoeken die minister Kamp heeft aangekondigd moeten snel, transparant, onafhankelijk en zorgvuldig worden uitgevoerd.